
Suroviny
6 porcí
- 1 velký omytý lilek
- 150 g uzeného masa
- 125 g brynzy nakrájené na malé kostičky
- 200 g kysané smetany
- 150 ml mléka
- 3 velké stroužky česneku
- tymián
- sůl
- olivový olej
- 250 g kvalitních špaget
Postup přípravy receptu
-
Lilky nakrájíme na tenčí kolečka (maximálně 1 cm), osolíme z obou stran v míse necháme půl hodiny vypotit. Pak je omyjeme a osušíme.
-
Po obou stranách na prudkém ohni opečeme lilky na olivovém oleji a vyložíme jimi dno zapékací mísy. Mírně osolíme a posypeme tymiánem. Špagety si v osolené vodě uvaříme al dente.
-
Brynzu na hrubou nastrouháme a smícháme s rozmačkaným česnekem, tymiánem, špetkou soli, pepřem, mlékem a zakysanou smetanou. Sýrovou směs smícháme se špagetami a uzeným masem a navrstvíme na opečené lilky.
-
Přikryjeme alobalem a zapékáme asi 25 minut. Ke konci můžeme alobal odstranit, aby vznikla kůrčička. Podáváme se zeleninovým salátem.
Poznámka od kuchařky
Uzené maso můžeme nahradit šunkou nebo opečeným či grilovaným uzeným masem. Místo kysané smetany zkuste použít smetanu na vaření. Pokud neseženete brynzu, nastrouhejte do směsi fetu nebo gorgonzolu.