
Suroviny
- 250 ml mléka
- 1/2 kostky droždí
- 500 g hladké mouky
- 5 vařených nastrouhaných brambor
- 1 vejce
- špetka soli
- mletý mák a
- moučkový cukr na posypání
- povidla a
- máslo na přelití
Postup přípravy receptu
-
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
-
Kvásek přelijeme do mísy, kde máme připravenou mouku, nastrouhané brambory, špetku soli a vejce. Z těchto surovin vypracujeme vláčné těsto, které necháme přikryté na teplém místě 30-45 minut vykynout.
-
Z vykynutého těsta si vždy kousek lžící utrhneme a tvarujeme menší kuličky.
-
Tyto kuličky skládáme na plech vymaštěný sádlem (ale můžeme použít i pečicí papír). Na plechu necháme ještě tak 15 minut kynout.
-
Pak pečeme v troubě předehřáté na 160°C dozlatova.
-
Mezitím co se peciválky pečou, si do hrnce dáme vařit vodu (voda by neměla bublat ale musí být horká).
-
Jakmile jsou peciválky upečené, „nahážeme“ je do hrnce ve kterém máme horkou vodu, na pár vteřin je necháme spařit a vytáhneme.
-
Peciválky dáme na talíř, posypeme moučkovým cukrem, mletým mákem a přelijeme teplými povidly (já si povidla vždy lehce zahřeju v kastrůlku a pro zpestření do nich přidám trošičku rumu).
-
Vše přelijeme rozpuštěným máslem a můžeme podávat.
Poznámka od kuchařky
Jeden recept na peciválky jsem tady našla, ale je o malinko jiný než tento. Recept na peciválky jsem dostala od babičky mého přítele ale stále jsem nemohla pochopit, jak mám tyhle bochánky spařit ve vodě…Bylo mi řečeno,že je to jednoduché-uvaříš si v hrnci vodu aby byla horká a pak do ní peciválky naházíš a po chvilce vytáhneš.Tak jsem to zkusila a výsledek?Jsem na téhle sladké dobrotě závislá!









