Peciválky

159
- reklama -

Suroviny

250 ml mléka
1/2 kostky droždí
500 g hladké mouky
5 vařených nastrouhaných brambor
1 vejce
špetka soli
mletý mák a
moučkový cukr na posypání
povidla a
máslo na přelití

Postup přípravy receptu

  1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.

  2. Kvásek přelijeme do mísy, kde máme připravenou mouku, nastrouhané brambory, špetku soli a vejce. Z těchto surovin vypracujeme vláčné těsto, které necháme přikryté na teplém místě 30-45 minut vykynout.

  3. Z vykynutého těsta si vždy kousek lžící utrhneme a tvarujeme menší kuličky.

  4. Tyto kuličky skládáme na plech vymaštěný sádlem (ale můžeme použít i pečicí papír). Na plechu necháme ještě tak 15 minut kynout.

  5. Pak pečeme v troubě předehřáté na 160°C dozlatova.

  6. Mezitím co se peciválky pečou, si do hrnce dáme vařit vodu (voda by neměla bublat ale musí být horká).

  7. Jakmile jsou peciválky upečené, „nahážeme“ je do hrnce ve kterém máme horkou vodu, na pár vteřin je necháme spařit a vytáhneme.

  8. Peciválky dáme na talíř, posypeme moučkovým cukrem, mletým mákem a přelijeme teplými povidly (já si povidla vždy lehce zahřeju v kastrůlku a pro zpestření do nich přidám trošičku rumu).

  9. Vše přelijeme rozpuštěným máslem a můžeme podávat.

Poznámka od kuchařky

Jeden recept na peciválky jsem tady našla, ale je o malinko jiný než tento. Recept na peciválky jsem dostala od babičky mého přítele ale stále jsem nemohla pochopit, jak mám tyhle bochánky spařit ve vodě…Bylo mi řečeno,že je to jednoduché-uvaříš si v hrnci vodu aby byla horká a pak do ní peciválky naházíš a po chvilce vytáhneš.Tak jsem to zkusila a výsledek?Jsem na téhle sladké dobrotě závislá!