Pečený vepřový jazyk na žampionech

108
- reklama -

Suroviny
2-3, podle velikosti jazyků

2 vepřové jazyky
1 kostka masoxu nebo hovězího bujónu
1 pl oleje
4 PL sojové omáčky Indonesia (Lidl)
2 větší cibule
4 stroužky česneku
6 větších žampionů
1 KL celého kmínu
1 plátek másla
5 kuliček nového koření
10 kuliček celého pepře

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli, česnek a žampiony očistíme, žampiony nakrájíme i s nožkama na silné plátky, jednu cibuli a česnek nadrobno.

  2. Druhou cibuli, opláchnuté jazyky, masox a všechno koření (nejlépe ve vajíčku na louhování sypkého čaje) dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a pod pokličkou na mírném plameni vaříme do poloměkka jazyků.

  3. Pak jazyky vyjmeme, oloupeme a nakrájíme na plátky 2 cm silné.

  4. Do zapékací nádoby dáme cibuli, česnek, žampiony, přidáme nakrájené jazyky, olej, kmín, zakápneme sojovou omáčkou a podlijeme 1 dl vývaru.

  5. Přiklopíme víkem a v rozehřáté troubě na plný výkon pečeme 30 minut.

  6. 10 minut před dopečením odstraníme víko, přidáme máslo a dopečeme.

    Podáváme s rýží, hodí se i šťouchané brambory.

Poznámka od kuchařky

Pokud do mísy k jazykům přidáme ještě kuřecí stehýnko a upečeme společně, bude hotová šťávička ještě chutnější. Zbytek vývaru z jazyků použijeme třeba jako základ na zeleninovou nebo jinou polévku. Dobrou chuť.

P.S. Pokud budeme jazyky vařit v obyčejném hrnci, tak od doby varu asi 40-45 minut, při použití papiňáku 25-30 minut.