
Suroviny
2-3, podle velikosti jazyků
- 2 vepřové jazyky
- 1 kostka masoxu nebo hovězího bujónu
- 1 pl oleje
- 4 PL sojové omáčky Indonesia (Lidl)
- 2 větší cibule
- 4 stroužky česneku
- 6 větších žampionů
- 1 KL celého kmínu
- 1 plátek másla
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček celého pepře
Postup přípravy receptu
-
Cibuli, česnek a žampiony očistíme, žampiony nakrájíme i s nožkama na silné plátky, jednu cibuli a česnek nadrobno.
-
Druhou cibuli, opláchnuté jazyky, masox a všechno koření (nejlépe ve vajíčku na louhování sypkého čaje) dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a pod pokličkou na mírném plameni vaříme do poloměkka jazyků.
-
Pak jazyky vyjmeme, oloupeme a nakrájíme na plátky 2 cm silné.
-
Do zapékací nádoby dáme cibuli, česnek, žampiony, přidáme nakrájené jazyky, olej, kmín, zakápneme sojovou omáčkou a podlijeme 1 dl vývaru.
-
Přiklopíme víkem a v rozehřáté troubě na plný výkon pečeme 30 minut.
-
10 minut před dopečením odstraníme víko, přidáme máslo a dopečeme.
Podáváme s rýží, hodí se i šťouchané brambory.
Poznámka od kuchařky
Pokud do mísy k jazykům přidáme ještě kuřecí stehýnko a upečeme společně, bude hotová šťávička ještě chutnější. Zbytek vývaru z jazyků použijeme třeba jako základ na zeleninovou nebo jinou polévku. Dobrou chuť.
P.S. Pokud budeme jazyky vařit v obyčejném hrnci, tak od doby varu asi 40-45 minut, při použití papiňáku 25-30 minut.