Pečený srnčí hřbet

701
- reklama -

Suroviny
4 porce

1 kg srnčího hřbetu
panenský olivový olej podle potřeby
6 lžic citronové šťávy
6 jalovčinek
2 hřebíčky
2 lžíce sekané petrželky
sůl a pepř
4 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
po 1/4 l červeného vína a zvěřinového vývaru
šalotka
mrkev
100 ml zakysané smetany

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme nádobu – např. plastovou krabičku s víkem – jen nepatrně větší, než je maso. V hmoždíři rozdrtíme jalovčinky a hřebíček, dáme spolu s citronovou šťávou do oleje a našleháme. Srnčí hřbet odblaníme, naložíme do olejové marinády. Necháme marinovat a křehnout nejméně 12 hodin i déle (klidně i dva dny). Abychom nemuseli použít velké množství oleje, otáčíme maso několikrát během marinování.


    Zobrazit celý recept

  2. Z kostí a ořezu uvaříme zvěřinový vývar. Naložené maso pak z nádobky vyjmeme, osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Opečeme ho v pekáči na oleji s máslem, vložíme do trouby, podléváme vínem a pečeme zakryté (poklice, alobal) do změknutí masa. Doba pečení je různá, podle stáří zvěře. Během pečení častěji přeléváme výpekem a maso i otáčíme.

  3. Mezitím v kastrolu na plotně na trošce oleje osmahneme šalotku, na ní podusíme mrkev, podléváme vývarem a dusíme cca 20 minut. Rozmixujeme a pro hladkou omáčku ještě propasírujeme mrkev do vypečené šťávy, vmícháme smetanu a dochutíme. Maso vykostíme a naporcujeme. Podáváme s knedlíkem, nebo třeba s moučnými či krupicovými, nebo odpalovanými noky.

Poznámka od kuchařky

Z hovězího masa:

Pokud nemáme přísun zvěřiny, můžeme pochoutku udělat i z hovězího masa a to tak, že hovězí maso nejdříve naložíme na 1-2 dny do koření na divočinu. Koření do masa vmasírujeme po všech stranách, potřeme (nejlépe rukou) troškou oleje a necháme marinovat v krabičce v lednici. Pak postupujeme podle receptu a přidáme olejovo-citronovou marinádu atd…Cibulku a mrkev (na zahuštění) jsem zalila vývarem z hovězích kostí. Použila jsem hovězí kližku, toho koření na divočinu jsem dala asi rovnou lžíci na cca ¾ kg masa. Výsledek byl překvapivě chutný a maso, naložené 2 + 2 dny, bylo po pomalém pečení (4 hodiny při 130 º C) jako dort.