Pečený nadívaný bůček

84
- reklama -

Suroviny
6 – 8 porcí

800 – 1000 g vepřového bůčku bez kosti
sůl
celý kmín
1,5 ks bílého pečiva – rohlík nebo žemle
120 ml mléka – dle potřeby
1 vejce
mletý pepř
čerstvá majoránka
10 – 15 g hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Starší, ale vláčné bílé pečivo nakrajíme na kostky a navlhčíme ho mlékem s rozšlehaným žloutkem. Mléka použijeme dle potřeby, pečivo by nemělo být ani moc suché, ale ani moc rozmočené. Z bílku se špetkou soli ušleháme pevný sníh. Přidáme ho k navlhčenému pečivu, rovněž přidáme lístky čerstvé majoránky, čerstvě mletý pepř a vše opatrně promícháme. Osolíme dle potřeby.


    Zobrazit celý recept

  2. V bůčku vytvoříme ostrým dlouhým nožem kapsu, naplníme ji a otvor sepneme několika kovovými jehlami. Naplněný bůček osolíme a posypeme celým kmínem, vložíme do pekáčku, přidáme trochu vody a upečeme. V průběhu pečení maso přeléváme šťávou a případně přidáme vodu.

  3. Měkké maso vyjmeme, šťávu necháme vyrestovat do tuku, zaprášíme moukou, tu osmahneme a za stálého prošlehavání metličkou zalijeme trochou vody. Necháme zavařit a pak za občasného promíchání zvolna vaříme cca 15 – 20 minut. Množství mouky si dáme podle toho, kolik potřebujeme šťávy a vodu dáme dle potřeby, aby byla přiměřená hustota.

  4. Maso nakrájíme na plátky a společně se šťávou podaváme s vhodnou přílohou, jak má kdo rád.