Pečený hovězí guláš se zeleninou {Bezlepkový}

79
- reklama -

Suroviny
5 porcí

1/2 kg hovězího zadního (nakrájené na kostky o velikosti soust)
3 spíše větší cibule
1 cibule na závěr na drobno nakrájené
3 větší mrkve (na kolečka nebo půlkolečka nebo oboje)
2 čerstvé papriky na proužky
1 čerstvá paprika na závěr (klidně všech možných barev)
3 polévkové lžíce hustého rajského protlaku (bez sladidel či jiných dochucovadel, jen rajčata)
4 velké stroužky česneku na plátky
2 velké prolisované stroužky česneku na konec (český, silný)
2 polévkové lžíce sladké papriky mírně vrchovaté
3/4 polévkové lžíce uzené papriky
3 snítky tymiánu
2 menší snítky čerstvé majoránky
pořádná hrst posekané petrželky
pořádná hrst posekané petrželky na konec
1,5 čajové lžičky sušené majoránky
1 čajová lžička drceného kmínu
olej
sůl
pepř
chilli

Postup přípravy receptu

  1. Troubu jsem si dala předehřát na 180°C.

  2. Na plotně jsem si v pekáči rozpálila olej a dala do něj zprudka osmahnout kousky masa, aby se hezky zatáhlo. Pak jsem jej dala bokem.

  3. Do výpeku jsem vsypala 3 na drobno pokrájené cibule (říká se, že kolik masa, tolik cibule, ale platí to objemově), nechala trochu změknout, pak jsem přidala půlku z na plátky pokrájeného česneku a půlku z mrkve a paprik.

  4. Asi po dvou minutách jsem hořák úplně vypnula (možno jen snížit na minimum, ale jistota je jistota), zaprášila jsem jak sladkou, tak uzenou paprikou a za průběžného promíchávání jsem postupně přidávala snítky tymiánu, majoránky, protlak, maso, petrželovou nať, zbytek česneku, mrkve a paprik.

  5. Plamen jsem si pustila úplně na slabo, aby se mi mletá paprika nepřipálila a tím nezhořkla.

  6. To vše jsem nakonec zalila 3 hrnky horké vody, trochu osolila, opepřila, ochutila chilli, přiklopila víkem a šoupla do trouby.

  7. Poprvé jsem se pod víko podívala po hodině a půl, abych vše promíchala, zkontrolovala, jak se to má se šťávou a nakonec přidala trochu sušené majoránky a drceného kmínu.

  8. Po druhé jsem nakoukla asi po hodině a 3/4, kdy už maso bylo dost měkké. Šťávy se mi nakonec vypeklo docela dost, proto jsem ještě do pekáče přilila zhruba hrnek vody (možná i necelý).

  9. V tento moment jsem i na posledních 15 minut přidala tu jednu pokrájenou cibuli, papriku, druhou hrst nasekané petrželové natě, ještě trochu majoránky a kmínu, dosolila a nechala tomu poslední chvilku v troubě.

  10. Po vytažení jsem do guláše vmíchala ony dva prolisované stroužky česneku.

Poznámka od kuchařky

Uznávám, že to vypadá trochu složitě, ale ve výsledku se opravdu jen jednotlivé ingredience postupně přidávají, pak na to člověk může 3hodiny kašlat a pak se až začne něco málo dít =). Guláš se vlastně zahustí úplně sám a omáčky je dost a dost. Proto je vhodný pro bezlepkáře.

Při procházení receptů jsem si pak všimla, že je tu podobný recept od spagetky, ale říkala jsem si, že používám jinou zeleninu, více bylinek a nezahušťuji. Pokud by to ale někomu vadilo, tak recept vymažu.

http://hratkyspekaci.blogspot.com/2014/11/peceny-h…