Suroviny
- Vepřový bůček množství individuálně podle počtu strávníků
- cibule
- 2 stroužky česneku
- lžíce sádla(nemusí být)
- kmín
- sůl
- Cuketové zelí:
- Větší cuketa asi 1000 g ale taky individuálně podle množství strávníků
- lžíce másla
- 1 cibule
- sůl
- ocet
- cukr
- 1-2 lžíce hladké mouky na zahuštění
- Knedlíky:
- 5 středně velkých oloupaných syrových brambor
- 3 lžíce strouhanky
- 10 lžic hladké mouky
- lžička soli
Postup přípravy receptu
-
Bůček si nakrájíme na kousky, osolíme, okmínujeme, posypeme česnekem, zalijeme, pokud chceme, přidáme sádlo a upečeme do růžova.
-
Cuketu si oloupeme, zbavíme jader, nastrouháme nahrubo. Rozpustíme si lžíci másla a na ní si zpěníme cibuli a přidáme nastrouhanou, osolenou cuketu. Není třeba podlévat, pustí si dost vody a dusíme ji asi 10 minut.
-
Pak zaprášíme hladkou moukou, provaříme a dochutíme podle chuti octem a cukrem.
-
Knedlíky: Nastrouháme si brambory najemno, osolíme lžičkou soli, přidáme strouhanku, mouku a spracujeme těsto, ze kterého lžící tvoříme knedlíky a házíme do vařící vody.
-
Vaříme asi 12 minut.
-
Po uvaření ještě horké knedlíky přidáme k upečenému bůčku, promícháme s výpekem a podáváme s cuketovým zelím
Poznámka od kuchařky
Zdroj-sobotní Babicovy dobroty-recept jeho hosta.