Suroviny
- 600 g bůčku
- 500 g blum
- 2 dl černého piva
- 1 dl rumu
- 3 lžíce blumové nebo rybízové marmelády
- 6 stroužků česneku
- instantní jíška
- citronová šťáva
- cukr
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Bůček si nakrájíme na kostky, dáme je do mísy, osolíme, opepříme, potřeme rozetřeným česnekem, nalijeme rum a promícháme. Maso přikryjeme a dáme do chladna odpočívat do druhého dne.
-
Pak kostky rozložíme do pekáčku, který zalijeme pivem a dáme péct do vyhřáté trouby na 170°C a hodinu pečeme přikryté a občas promícháme.
-
Upečené maso odklopíme, přidáme k němu odpeckované a rozpůlené blumy, ještě dopečeme doměkka a dozlatova. Vypečenou šťávu si dáme do kastrůlku, vmícháme marmeládu, kdo chce omáčku hustější, můžeme přidat trochu jíšky.
-
Dochutíme solí, cukrem a několika kapkami citronové šťávy, aby byla chuť vyvážená a krátce povaříme. Můžeme smíchat s upečeným masem a blumami nebo servírovat maso a zalít z kastrůlku omáčkou.
Poznámka od kuchařky
Můžeme použít i jiné plody, třeba švestky, broskve,meruňky, asi by šly i jablka a podobně, co kdo má rád. Dělala jsem to zatím 2 x, jednou tak, jak je v receptu a jednou s meruňkami. Je to taková dobrůtka v sezóně ovoce, možná by šlo i ze sušeného, ale to jsem nezkoušela.
Zdroj: Recept je z exkluzivních receptů pro milovníky dobrého jídla.