Pečený bůček a pokrmy z něho

181
- reklama -

Suroviny

libovější vepřový bůček (většina masa, méně tuku)
1/2 lžíce drceného kmínu
sůl
1 lžíce koření na pečeni
voda

Postup přípravy receptu

  1. Bůček dáme do pekáče, posypeme solí a kořením, podlijeme trochou vody a dáme péci pod poklicí. Pečeme 30 min na 200°C, pak snížíme na 150°C a pečeme dalších 30 min.


    Zobrazit celý recept

  2. Potom odstraníme poklici a pečeme s občasným poléváním výpekem 45 min-1 hod, dokud nebude bůček tmavě zlatý. Vespod se opeče, když se odpaří všechna voda. Po vypnutí zakápneme převařenou vodou, aby vznikla dobrá šťáva. Bůček se může nakrájet na plátky a péci už naporcovaný. Pak se může použít k zelí či špenátu s bramborovými knedlíky.

  3. Další možnost je bůčková pomazánka. Do nasekaného masa nastrouháme na velkých slzách kyselé okurky a cibuli, přidáme 2 lžičky hořčice, 1 lžíci kečupu, sůl, pepř, přiměřeně k množství masa, přidáme i výpek, rozšleháme ručním šlehačem.

  4. Maso můžeme rozmixovat mixérem, přidat 2 lžíce doma škvařeného sádla a ostatní ingredience viz odstavec „3“.
    Další možnost jsou hranaté jednohubky: Dáme čtverečky masa na čtverečky chleba, pomáznutého výpekem, na maso ajvar nebo křen se smetanou či hořčici, zakončit naloženou kapií nebo kyselou okurkou.

Poznámka od kuchařky

Bůčku použijte kolik chcete, raději více, neboť lze zmrazit.

„Koření na pečeni“ koupené u stánků s kořením na trzích. Obsahuje všechno, tím pádem není třeba cibule ani česnek.