
Suroviny
- libovolné oblíbené těsto na chleba
Postup přípravy receptu
-
Zaděláme své oblíbené chlebové těsto a důkladně ho propracujeme.
-
Poté jej přendáme do mísy, přehodíme přes něj utěrku a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Mezitím si rozehřejeme troubu na 250°C a dáme do ní vyhřát nádobu, ve které budeme chléb péct (použila jsem kulatý silnostěnný hrnec, šla by využít i skleněná zapékací mísa z varného skla).
-
Dále si nachystáme pekáček, který se vejde na dno trouby. Když je těsto nakynuté a trouba vyhřátá, vyndáme z ní předehřátou nádobu, přesuneme do ní těsto a uhladíme do tvaru bochníku. Povrch několikrát nařízneme nožem.
-
Vložíme do vyhřáté trouby, na dno dáme pekáček a do něj vlijeme 1 litr vody. Troubu ihned zavřeme a chleba pečeme 15 minut. Poté teplotu snížíme na 220°C a pečeme ještě asi 45-60 minut. Hlídáme, aby ve spodním plechu byla stále voda. Ke konci zkontrolujeme propečení chleba pomocí špejle.
-
Upečený bochník přendáme na mřížku a necháme vychladnout.
Poznámka od kuchařky
Tato metoda pečení chleba je hojně využívaná po celém světě. V USA dokonce dávají do trouby místo vody kostky ledu.
Pro anglicky mluvící přikládám několik zajímavých odkazů:
http://www.thekitchn.com/food-science-tip-add-stea…
http://www.slate.com/blogs/browbeat/2012/11/19/why…
http://www.craftybaking.com/howto/bread-get-good-c…
A dva české odkazy, jeden z nich na českou diskuzi už z roku 2009, který svědčí o tom, že metoda je dlouho známá i v naší kotlině:
http://www.makrobiotika.info/index.php/topic,812.0…
http://histaminovakasulka.com/2014/10/28/pohankovo…
Chléb upečený šokovou metodou má hodně tvrdou křupavou kůrku a uvnitř je měkký a vláčný.
Tento postup lze aplikovat na jakékoli chlebové těsto, připravené z vlastních surovin nebo z kupované směsi. Také ho lze velmi dobře využít na bezlepkové pečivo.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.









