Suroviny
4 porce
- 12 brambor (velkých)
- 4 lžíce másla
- 1 stroužek česneku
- 150 g čedaru (nebo goudy)
- petrželka
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme a na struhadle s většími oky podélně nastrouháme na co nejdelší proužky. Propláchneme je v cedníku a necháme asi půl dne namočené ve studené vodě (pospícháme-li, stačí 2 hodiny), abychom z nich vylouhovali co největší množství škrobu. Vodu je dobré vyměňovat.
-
Poté brambory scedíme, dobře vymačkáme a dobře vysušíme pomocí čistých utěrek. Promícháme s rozpuštěným máslem, do kterého jsme přidali utřený stroužek česneku (bez soli).
-
Rovnoměrně rozprostřeme na plech a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C na 30-40 minut. Po deseti minutách brambory prohrabujeme a otáčíme. Opečené brambory ihned po vyndání z trouby dobře osolíme, opepříme a promícháme s nasekanou petrželkou.
-
Podáváme velmi horké s nahrubo nastrouhaným čedarem nebo goudou.