Pečené maso

1029
- reklama -

Suroviny
4 porce

1,2 kg plecka nebo krkovice
trochu sádla (může být i olej)
1,5 cibule
8 stroužků česneku
sůl
kmín
grilovací koření
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Maso omyjeme, rozkrojíme na menší kousky (v mém případě 4), osolíme, pomažeme lisovaným česnekem. Do plechu dáme trochu sádla nebo oleje (kdo chce, může jako já, použít pečící papír), nakrájenou cibuli (ne na kostičky, jsou lepší větší kousky – měsíčky).

  2. Smícháme hladkou mouku s grilovacím kořením a maso obalíme. Přendáme na plech a posypeme kmínem. Pokud chceme šťávu hustší, můžeme trochu mouky nasypat i mezi maso.

  3. Podlijeme vodou asi do půlky výšky masa. Přikryjeme plech poklicí, kdo nemá, může použít alobal (nebojte se horkého alobalu, lze z plechu odkrýt i holýma rukama, při krajích nepálí. Dělám to tak, mám vyzkoušeno).

  4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 55 minut, potom odkryjeme a pečeme ještě nejmíň 20 minut, aby se nám maso dodělalo a byla pěkná kůrčička. Během pečení poléváme vývarem z plechu. Podáváme s bramborami či bramborovou kaší.

Poznámka od kuchařky

Určitě nemusím připomínat, že maso lze použít i jako „knedlo, vepřo, zelo“, výborné je také s houskovým knedlíkem, protože šťáva, která se při pečení vytvoří, je výborná. Také lze použít i jako studené s chlebem, nebo ztuhlou šťávu namazat na chleba jen tak. K tomu okurek, je dobrá večeře.