
Suroviny
- 4 velké brambory (dvě porce)
- 3 stroužky česneku
- 1 malá šalotka
- 1 lžička papriky
- 1 snítka rozmarýnu
- 1 snítka tymiánu
- 3 listy bazalky
- olivový olej
- máslo na dva prsty
- sůl
- bílý pepř
- 1 malá feferonka
- Dále:
- snítka rozmarýnu a malá feferonka na ozdobu
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenká, cca ½ cm kolečka, šalotku, rozmarýn, tymián a bazalku nakrájíme na drobno, česnek prolisujeme, feferonku také na malé kousky a máslo rozpustíme.
-
Do misky dáme olej a přidáme kromě feferonky, šalotky a másla, všechny zbývající ingredience.
Dobře promícháme, vložíme nakrájené brambory, opět promícháme tak, aby byly všechny obalené a necháme v lednici uležet aspoň hodinu. -
Zapékací misku vytřeme olejem, dno vysteleme šalotkou a poskládáme brambory. Na brambory dáme
zbytek marinády, přelijeme rozpuštěným máslem a posypeme kousky feferonek (nemusí být). -
Dáme péct do vyhřáté trouby na 170 C°.
Po cca ½ hodině zkontrolujeme, přelijeme lžící tuku, přidáme teplotu a dopečeme doměkka a na barvu. -
Hotové brambory servírujeme buďto jako samostatné jídlo s mlékem, nebo kyškou nebo jako přílohu k jakékoliv úpravě masa. Já měla s masovou roládou.
Poznámka od kuchařky
Recept na roládu dopíši …..