Suroviny
2 porce
- 2 ks předního kolena (ze selete)
- 1 sáček (33 g) kořenící směs Magyaros (značka HA)
- 1 velká celá cibule
- 3 dcl vývaru z kostí
- sůl
- bílý mletý pepř
- kmín
Postup přípravy receptu
-
Kořenící směs rozmícháme v 1 dl slunečnicového oleje.
-
Bohatě a poctivě vetřeme do obou kusů předního kolena – kůži nenařezáváme je totiž velmi tenká a sama při pečení popraská a při přelévání se tak směs koření dostane až ke kosti do masa.
-
Takto potřená kolena necháme cca 30 minut v chladu marinovat.
-
Do římského hrnce (nebo pekáčku s poklicí) dáme dle velikosti pekáče pečící papír (důvodem je tenká kůže – připéká se a roztrhala by se již při několikerém otáčení). Kolena podlijeme cca 3 dl vývaru, přidáme na dvě poloviny rozkrojenou cibuli i se slupkou a kolena posypeme celým kmínem. Přikryté pečeme do úplného změknutí, přičemž několikrát během pečení otáčíme a přeléváme vypečenou šťávou.
-
Jakmile jsou kolena upečena, tak na 15 minut ještě dopečeme odkryté pro získání lehké křupavosti kůže. Podáváme s čerstvým křupavým chlebem, který trháme a jeho kousky namáčíme ve výborné šťávě z vypečených loktů. Plzeňské pivo je přímo povinností.
Poznámka od kuchařky
Koření jak jinak než z Maďarska:
HA – Fuszerkeverék – Magyaros
Kořenící směs na jídla připravovaná na maďarský způsob. Složení: sůl, česnek, mletá paprika, cibule, kmín, bazalka, majoránka. Vhodná na různá masa, nejlépe se hodí a je vynikající na maso ze selátka. Směs se dobře vmasíruje do masa, nechá se nejméně 20 minut působit a až pak se peče.