Pečené lokty ze selátka

47
- reklama -

Suroviny
2 porce

2 ks předního kolena (ze selete)
1 sáček (33 g) kořenící směs Magyaros (značka HA)
1 velká celá cibule
3 dcl vývaru z kostí
sůl
bílý mletý pepř
kmín

Postup přípravy receptu

  1. Kořenící směs rozmícháme v 1 dl slunečnicového oleje.


    Zobrazit celý recept

  2. Bohatě a poctivě vetřeme do obou kusů předního kolena – kůži nenařezáváme je totiž velmi tenká a sama při pečení popraská a při přelévání se tak směs koření dostane až ke kosti do masa.

  3. Takto potřená kolena necháme cca 30 minut v chladu marinovat.

  4. Do římského hrnce (nebo pekáčku s poklicí) dáme dle velikosti pekáče pečící papír (důvodem je tenká kůže – připéká se a roztrhala by se již při několikerém otáčení). Kolena podlijeme cca 3 dl vývaru, přidáme na dvě poloviny rozkrojenou cibuli i se slupkou a kolena posypeme celým kmínem. Přikryté pečeme do úplného změknutí, přičemž několikrát během pečení otáčíme a přeléváme vypečenou šťávou.

  5. Jakmile jsou kolena upečena, tak na 15 minut ještě dopečeme odkryté pro získání lehké křupavosti kůže. Podáváme s čerstvým křupavým chlebem, který trháme a jeho kousky namáčíme ve výborné šťávě z vypečených loktů. Plzeňské pivo je přímo povinností.

Poznámka od kuchařky

Koření jak jinak než z Maďarska:

HA – Fuszerkeverék – Magyaros

Kořenící směs na jídla připravovaná na maďarský způsob. Složení: sůl, česnek, mletá paprika, cibule, kmín, bazalka, majoránka. Vhodná na různá masa, nejlépe se hodí a je vynikající na maso ze selátka. Směs se dobře vmasíruje do masa, nechá se nejméně 20 minut působit a až pak se peče.