Suroviny
- 1 kuře
- 3 paličky česnek
- 4 stroužky česneku
- 1/2 kostky másla
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 1 lžička soli
- trochu vody
Postup přípravy receptu
-
Kuře pořádně omyjeme, do dutiny vložíme plátek másla a 4 oloupané stroužky česneku. Pokud je potřeba, svážeme mu nohy k sobě, aby se nerozevíralo, vložíme do pekáče a podlijeme trochou vody.
-
Zbytek másla rozpustíme a vmícháme sladkou papriku a sůl. Kuře touto směsí důkladně potřeme.
-
Přiklopené dáme péct do trouby na 200°C a během pečení ho průběžně potíráme směsí másla a koření.
-
Asi po 50 minutách obložíme kuře přepůlenými neoloupanými paličkami česneku a ještě asi 15 minut dopečeme, aby se udělala kůrčička.
-
Po dopečení necháme kuře ještě asi 10 minut odpočinout. Všechny šťávy vystoupají k povrchu a pak bude krásně šťavnaté.
Poznámka od kuchařky
Při překrajování česneku se mi některé stroužky od sebe oddělily, ale i ty oddělené jsem dala do pekáče.
Slupky se ve výpeku od česneku oddělí, takže při konzumaci nevadí.
Trochu jsem se toho množství česneku bála, ale přehnané to není.
Výborný sosík a pečený česnek má výtečnou chuť!