
Suroviny
4 porce
- 1 celé kuře
- 2 paličky česneku
- 100 g anglické slaniny
- 6 bobkových listů
- 1 celý citron
- 2 snítky rozmarýnu(já dala 2 lžičky sušeného)
- 100 ml bílého vína
- 100 ml drůbežího vývaru
- máslo
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Do pekáče si dáme rozkrájené máslo, na něj poskládáme anglickou slaninu a na ní položíme kuře(dala jsem rozporcované), které potřeme kouskem másla, osolíme a opepříme a pak stroužky česneků si oloupeme, rozkrojíme všechny napůl a posypeme jimi kuře, nahážeme bobkové listy, citron si po vydrbání nakrájíme na čtvrtiny, ty ještě napůl a rozházíme také na kuře.
-
Kuře podlijeme vínem a polovinou drůbežího vývaru (můžeme přidat i vodu, abychom měli dost šťávy).
-
Pekáč přikryjeme třeba alobalem, dáme ho do vyhřáté trouby na 150-160°C.
-
Pečeme nejprve hodinu, pak pekáč vyndáme, potřeseme s ním, aby se maso uvolnilo, znova podlijeme vývarem a vodou a dáme ještě přikryté péct(i když je měkké) na dalších 45 minut.
-
Kuře odkryjeme a dopečeme ještě 15 minut, aby bylo krásně zbarvené a je hotovo.
Poznámka od kuchařky
Recept je podle Jamieho Oliviera, ale mám ho upravený dle naší chuti. Kuře je víc než dobré-doporučuji vyzkoušet!
Ke kuřeti můžeme dát v druhé polovině pečení syrové a nakrájené brambory, já ho dala s bramborovou kaší.