Suroviny
- 1 zadní koleno – větší
- 300 – 400 g mletého vepřového masa nebo mix
- 1 nožka klobásy (párek, cigáro)
- 1 menší vejce
- 1 palice česneku
- sůl
- mletý pepř
- drcený kmín
- majoránka
- 1 lžíce oleje
- (Koření můžeme použít dle svých zvyklostí, např.)
- zabijačkové koření
- (Dále potřebujeme alobal a motouz)
Postup přípravy receptu
-
Koleno vykostíme a plát si nožem upravíme do šířky, osolíme, potřeme trochou utřeného česneku.
-
Do mletého masa dáme vejce, zbytek česneku, sůl, pepř, drcený kmín, trošku majoránky, promícháme a rozetřeme na plát masa.
-
Doprostřed dáme nožku klobásy, maso svineme, spíš se dá říci, že strany dáme k sobě a motouzem pevně svážeme.
-
Rolku potřeme ze všech stran olejem, osolíme a zabalíme do alobalu. Dáme na pekáček do vyhřáté trouby asi na 3/4 hodiny.
-
Pak alobal odstraníme, maso se hezky zatáhne, přidáme trochu vody, přikryjeme a dáme do trouby na další 3/4 hodiny.
-
Pak rozřízneme nahoře rolky motouz a na kůži uděláme mřížku a dáme do trouby dopéct už bez přikrytí.
-
Během pečení přeléváme výpekem a podle potřeby přidáváme horkou vodu. Chutná teplé i studené.