Suroviny
5 – 6 porcí
- 250 ml vlažného mléka
- 30 g moučkového cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 1 sáček sušeného droždí
- 60 ml horké vody
- 700 g hladké mouky
- 100 g rozpuštěného másla
- 3 vejce
- špetka soli
- Náplň:
- džem (marmeláda), povidla nebo vanilkový pudink
- Posyp:
- moučkový cukr
Postup přípravy receptu
-
Smícháme v misce mléko, vodu, cukry, droždí a necháme 10 minut odpočinout.
-
Pak přidáme vejce, rozpuštěné máslo, sůl, mouku a vypracujeme hladké těsto, potom přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout. Nechala jsem cca 45 minut.
-
Po vykynutí těsto uválíme cca 3 mm silný plát a vykrojíme hrnečkem nebo kolečkem kola o průměru 8-10 cm.
Do každého kroužku dáme lžíci džemu nebo jiné náplně, přikryjeme dalším kruhem a slepíme k sobě. -
Koblihy dáme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a ještě necháme kynout 35 minut.
-
Koblihy pečeme v troubě na 170 °C do zlatova (také je můžeme smažit i v oleji). Koblihy potřeme během pečení rozpuštěným máslem.
-
Vychladlé koblihy posypeme moučkovým cukrem.
Poznámka od kuchařky
Z jedné dávky jsem udělala 28 koblih.