
Suroviny
2 plechy
- 1,2 kg syrových brambor (nejlépe typ C – moučné)
- 30 ml oleje
- čerstvá petrželka
- pažitka
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Brambory důkladně omyjeme, pokud chcete, můžete oloupat. Nakrájíme na hranolky zhruba 1 cm široké. Dáme do mísy a zalijeme studenou vodou tak, aby byly všechny ponořené. Necháme odležet minimálně 30 minut, já většinou dávám do lednice přes noc, protože hranolky pak mají lepší chuť.
-
Scedíme a důkladně osušíme. Zakápneme olejem, doporučuji olivový. Promícháme a rozložíme na pečící papír. Pečeme na 225°C dozlatova. Je třeba si čas ohlídat podle vaší trouby. Já pekla 20 minut a poté promíchala a 10 minut dopekla pod grilem. Upečené hranolky osolíme, promícháme s posekanými bylinkami a můžeme servírovat.
-
Tip: Pokud použijete olivový olej, doporučuji hranolky ochutit rozmarýnem. Nebojte se experimentovat. Hranolky můžete obměnit třeba česnekem, parmazánem nebo mletou paprikou.
K hranolkům si můžete dát domácí kečup …http://www.toprecepty.cz/recept/41818-domaci-kecup-od-mishky/ nebo zdravější variantu tatarky … http://www.toprecepty.cz/recept/41904-smakoneza-a-smatarka/
Poznámka od kuchařky
http://www.toprecepty.cz/recept/41818-domaci-kecup…http://www.toprecepty.cz/recept/41818-domaci-kecup…http://www.facebook.com/mishkavkuchyni
Videorecept:
http://www.youtube.com/watch?v=Bn1Vb7yPkPA
Hranolky – křupavé voňavé kousky brambor usmažené v oleji. Milují je lidé po celém světě, prodávají se snad na každém rohu, mražené je koupíte v každých potravinách. Ovšem ne vždy se jedná o 100% bramborové hranolky. Někteří výrobci umí do hranolků kromě brambor přidat ještě dalších 8 přísad. Hodně lidí tvrdí, že hranolky zkrátka musí být mastné a 2x smažené, jinak to nejsou ty pravé hranolky. Pokud je to pravda, tak se bez takových hranolek velmi ráda obejdu a raději sobě a své rodině dopřeji poctivé chutné domácí pečené „hrancle,” které neplavou v oleji a soli.