
Suroviny
4-5 porcí
- 1 kg hovězího masa
- sůl
- pepř
- 4 stroužky česneku
- 2 PL nasekané šalvěje
- 1 PL nasekané petrželky
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 100 g celeru
- 60 g sádla
- 1 PL rajčatového pyré
- 5 PL bílého vína
- 150 ml šlehačky
Postup přípravy receptu
-
Maso opláchneme, osušíme, opepříme a osolíme.
-
Česnek najemno nasekáme a vetřeme jej do masa, společně s jednou lžící nasekané petrželky.
-
Cibuli nasekáme.
-
Mrkev a celer očistíme, omyjeme a nakrájíme na kousky.
-
Na rozehřátém tuku maso prudce opečeme ze všech stran. Přidáme najemno nakrájenou zeleninu a rovněž opečeme.
-
Vmícháme rajčatové pyré, prohřejeme a vše zalijeme bílým vínem.
-
Přidáme vodu tak, aby maso bylo z poloviny ponořené.
-
Přikryjeme poklicí a pečeme cca 1 ½ hod. doměkka. Pravidelně poléváme.
-
Upečené maso vyjmeme z hrnce a udržujeme teplé.
-
Omáčku propasírujeme přes síto, povaříme, přidáme smetanu a šalvěj.
-
Necháme přejít varem a dochutíme solí, pepřem, případně přidáme česnek.
-
Maso nakrájíme na plátky a přelijeme omáčkou.
-
Podáváme s vařeným bramborem a zeleninou.