
Suroviny
4 porce
- 1 kuře
- menší brambory pro 4 osoby
- cca 300 g čerstvých hub- pokrájené, spařené, scezené
- 1 cibule
- 4-5 stroužků česneku
- mletý kmín
- pepř mletý
- sůl
- 1 plnější lžíce másla
- bylinky dle chuti: tymián, rozmarýn, majoránka…
Postup přípravy receptu
-
Očištěné kuře naporcujeme na menší díly, osolíme, opepříme, pokmínujeme a položíme do pekáče na oloupané menší brambory (nové brambory stačí vydrbat kartáčkem), které jsme posypali drobně pokrájenou cibulí, nasekaným česnekem a očištěnými pokrájenými houbami, které jsme si předem spařili v horké vodě a scedili.
-
Bylinky použijeme dle vlastní chuti a brambory s houbami můžeme též dochutit pepřem a kmínem, solíme jen mírně, protože nám do nich bude pouštět šťávu nasolené kuře, které před vložením pekáčku do trouby ještě pokapeme rozpuštěným máslem nebo poklademe máslovými plátky.
-
Pekáček zaklopíme, vložíme do předehřáté trouby na 200 stupňů a pečeme cca 40-45 minut. Pak pekáček odklopíme a krátce dopékáme doměkka a dozlatova. Je-li třeba, podlijeme brambory troškou vody nebo vývaru.









