Suroviny
- Čočkové nočky:
- 60 g červené čočky
- 1 menší cibule
- 1 lžíce oleje
- 1/2 lžičky kurkumy
- Sůl
- bujón nebo voda na podlití
- 1 lžíce lučiny
- Mrkvový dip:
- 100 g očištěné mrkve
- 1 lžíce oleje
- Špetka soli
- pepř
- 2-3 lžíce bílého jogurtu
- Snítka koriandru
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 200°C. Mrkev nakrájíme na 1 cm silné plátky a smícháme s olejem, solí a pepřem. Plech vložíme pečícím papírem, rozložíme na něj mrkev a dáme na půl hodiny péct. Cibuli nakrájíme najemno.
-
Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli na něm orestujeme dozlatova. Čočku propláchneme a vložíme na pánev, podlijeme vodou nebo vývarem, osolíme, přidáme kurkumu a za občasného podlévání a míchání vaříme doměkka. Tekutinu vyvaříme, čočku odstavíme a necháme zchladnout.
-
K čočce přimícháme lučinu, případně dosolíme a pomocí lžic tvoříme nočky, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Z trouby vyndáme mrkev a vložíme dovnitř nočky. Pečeme asi 20 minut.
-
Mrkev přendáme do misky a necháme vychladnout. Poté přidáme jogurt a tyčovým mixérem rozmixujeme. Koriandr nasekáme najemno a přimícháme ke směsi, dosolíme.
Poznámka od kuchařky
Mé další recepty najdete na http://www.vareniste.cz