Suroviny
dle jedlíků 3 – 5
- 3 menší vepřová kolena
- 350-400 g mražených nebo čerstvých lesních hub
- cca 1,5 paličky česneku
- tymián
- rozmarýn
- pepř mletý
- sůl
- solamyl nebo jíška
- 1 velká cibule
- Na povaření kolene:
- sůl
- 4 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 8 kuliček pepře
- půl paličky česneku
Postup přípravy receptu
-
Kolena očistíme a vložíme na cca 45 minut (dle velikosti kolen) vařit do osolené vody s novým kořením, pepřem, bobkovými listy a rozmáčknutým česnekem. Vody nedáváme příliš, aby byl vývar silný a dobu varu můžeme zkrátit v tlakovém hrnci. Po povaření kolena vyndáme, vývar scedíme.
-
Do pekáče dáme velkou, drobně pokrájenou cibuli, nasekaný česnek, mražené nebo čerstvé, vroucí vodou spařené houby, větvičku rozmarýnu a tymiánu. Na to položíme předvařená kolena, která opepříme, podlijeme vývarem, zaklopíme a pečeme cca 45-60 minut v předehřáté troubě na 200 stupňů.
-
Poté pekáč odklopíme a za občasného podlití a otočení kolen dopečeme do měkka a dozlatova, z houbového sosu vyndáme vyvařené větvičky bylinek, šťávu dle potřeby maličko zahustíme solamylem nebo jíškou, krátce provaříme a dle chuti můžeme dosolit nebo opepřit.
-
Podáváme nejlépe s čerstvým chlebem a vychlazeným pivem, ale marné nejsou ani noky či knedlíky.