Pečené česnekovo-houbové koleno

48
- reklama -

Suroviny
dle jedlíků 3 – 5

3 menší vepřová kolena
350-400 g mražených nebo čerstvých lesních hub
cca 1,5 paličky česneku
tymián
rozmarýn
pepř mletý
sůl
solamyl nebo jíška
1 velká cibule
Na povaření kolene:
sůl
4 kuličky nového koření
2 bobkové listy
8 kuliček pepře
půl paličky česneku

Postup přípravy receptu

  1. Kolena očistíme a vložíme na cca 45 minut (dle velikosti kolen) vařit do osolené vody s novým kořením, pepřem, bobkovými listy a rozmáčknutým česnekem. Vody nedáváme příliš, aby byl vývar silný a dobu varu můžeme zkrátit v tlakovém hrnci. Po povaření kolena vyndáme, vývar scedíme.


    Zobrazit celý recept

  2. Do pekáče dáme velkou, drobně pokrájenou cibuli, nasekaný česnek, mražené nebo čerstvé, vroucí vodou spařené houby, větvičku rozmarýnu a tymiánu. Na to položíme předvařená kolena, která opepříme, podlijeme vývarem, zaklopíme a pečeme cca 45-60 minut v předehřáté troubě na 200 stupňů.

  3. Poté pekáč odklopíme a za občasného podlití a otočení kolen dopečeme do měkka a dozlatova, z houbového sosu vyndáme vyvařené větvičky bylinek, šťávu dle potřeby maličko zahustíme solamylem nebo jíškou, krátce provaříme a dle chuti můžeme dosolit nebo opepřit.

  4. Podáváme nejlépe s čerstvým chlebem a vychlazeným pivem, ale marné nejsou ani noky či knedlíky.