Suroviny
4 porce
- 8 středně velkých nových brambor s pěknou slupkou
- 500 g čerstvého listového baby špenátu
- 100 g taveného sýra bez příchuti
- 5 lžic smetany
- 5 stroužků česneku
- olivový olej
- čerstvá petrželka
- provensálské koření
- sůl
- bylinkové máslo:
- máslo
- česnek
- čerstvé bylinky
- sůl
Postup přípravy receptu
-
V hlubší pánvi rozpustíme lžíci másla a osmahneme na ni čtyři stroužky česneku, nakrájeného na plátky (asi minutu, česnek nesmí zhnědnout).
-
Přisypeme oprané špenátové listy, necháme je zavadnout, přilijeme smetanu a vložíme tavené sýry.
-
Necháme je rozpustit, osolíme a odstavíme.
-
Brambory neloupeme, ale dobře umyjeme.
-
Nakrájíme je na čtvrtky a dobře promícháme s cca pěti lžícemi olivového oleje, prolisovaným stroužkem česneku, nasekanou petrželkou a provensálským kořením.
-
Rozložíme je na plech s pečícím papírem a pečeme při 250°C 20 minut.
-
Špenát rozdělíme na čtyři díly a vložíme do zapékacích misek.
-
Na něj rozložíme brambory, vtlačíme je do špenátu a osolíme (můžeme posypat trochou parmezánu).
-
Zapékáme asi čtvrt hodiny.
-
Podáváme s bylinkovým máslem.