Pečené brambory ve špenátovém lůžku

57
- reklama -

Suroviny
4 porce

8 středně velkých nových brambor s pěknou slupkou
500 g čerstvého listového baby špenátu
100 g taveného sýra bez příchuti
5 lžic smetany
5 stroužků česneku
olivový olej
čerstvá petrželka
provensálské koření
sůl
bylinkové máslo:
máslo
česnek
čerstvé bylinky
sůl

Postup přípravy receptu

  1. V hlubší pánvi rozpustíme lžíci másla a osmahneme na ni čtyři stroužky česneku, nakrájeného na plátky (asi minutu, česnek nesmí zhnědnout).


    Zobrazit celý recept

  2. Přisypeme oprané špenátové listy, necháme je zavadnout, přilijeme smetanu a vložíme tavené sýry.

  3. Necháme je rozpustit, osolíme a odstavíme.

  4. Brambory neloupeme, ale dobře umyjeme.

  5. Nakrájíme je na čtvrtky a dobře promícháme s cca pěti lžícemi olivového oleje, prolisovaným stroužkem česneku, nasekanou petrželkou a provensálským kořením.

  6. Rozložíme je na plech s pečícím papírem a pečeme při 250°C 20 minut.

  7. Špenát rozdělíme na čtyři díly a vložíme do zapékacích misek.

  8. Na něj rozložíme brambory, vtlačíme je do špenátu a osolíme (můžeme posypat trochou parmezánu).

  9. Zapékáme asi čtvrt hodiny.

  10. Podáváme s bylinkovým máslem.