Pečené brambory se dvěma omáčkami

115
- reklama -

Suroviny

1 kg brambor
2 polévkové lžíce soli
1 lžíci provensálského koření
1 svazek ředkviček
2 svazky pórku
1 stroužek česneku
2 kelímky plnotučného jogurtu
čerstvě namletý bílý pepř
2 vejce
svazek pažitky
1/4 kg tvarohu
5 lžic mléka

Postup přípravy receptu

  1. Brambory důkladně omyjeme a rozpůlíme. Plech na pečení posypeme solí a bylinkami. Půlky brambor klademe řeznou plochou na plech a v předehřáté troubě a pečeme asi 45 minut.


    Zobrazit celý recept

  2. Mezitím opereme ředkvičky a pórek. Ředkvičky nakrájíme na drobné tyčinky, pórek na proužky. Oloupaný česnek nakrájím na plátky nebo rozdrtíme.

  3. Jogurtovou omáčku připravíme smícháním jogurtu s nakrájenými ředkvičkami, pórkem a česnekem (část zeleniny dáme bokem na ozdobení). Směs osolíme a opepříme. Misku naplníme omáčkou a ozdobíme ředkvičkou a pórkem.

  4. Na tvarohovou omáčku si uvaříme vejce natvrdo asi 10 minut. Opranou pažitku drobně pokrájíme. Vychladlá vejce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Tvaroh dohladka rozmícháme s mlékem, pokrájenou pažitkou a vajíčkem. Osolíme a opepříme.

  5. Brambory podáváme s těmito omáčkami. Výborné je to s vychlazeným kefírem, nebo podmáslím.