
Suroviny
4 porce
- 4 velké brambory
- 2 lžíce změklého másla
- 2 stroužky česneku
- 200 g lučiny
- 2 lžíce zakysané smetany
- 200 g karotky
- hrst pažitky
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Brambory kartáčkem dobře očistíme a i se slupkou je vložíme do vařící vody a necháme 15 minut vařit.
Mezitím si předehřejeme troubu na 220°C. Předvařené brambory vyndáme z vody, každý brambor zvlášť zabalíme do kusu pečícího papíru, naskládáme do zapékací misky a dáme péct na 30 minut.
Pak každý brambor vybalíme z papíru, nahoře nařízneme do kříže a vrátíme ještě asi na 5 minut do trouby. -
Změklé máslo promícháme s rozetřenými stroužky česneku.
-
Karotku nastrouháme na hrubé slzy, dáme do misky, přidáme lučinu, zakysanou smetanu, nasekanou pažitku, sůl a pepř a zamícháme pomazánku.
-
Upečené brambory nandáme na talíře, do každé brambory do zářezů vložíme dvě lžičky česnekového másla a navrch dáme dvě lžíce karotkové pomazánky.
Navrchu můžeme ještě posypat nasekanou pažitkou.