Pečené bramborové křupánky

41
- reklama -

Suroviny
4 porce

12 menších brambor
2 ČL soli
olivový olej
mořská sůl
tymián nebo rozmarýn

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 220°C (horkovzdušnou na 180°C).
    Do hrnce dáme brambory, zalijeme vodou, aby byly celé ponořené, osolíme a přivedeme k varu.
    Brambory vaříme tak dlouho, až se dají lehce propíchnout vidličkou (nemají být ale uplně vařené).


    Zobrazit celý recept

  2. Vodu slijeme a brambory dáme na papírovou utěrku okapat.
    Textilní utěrku složíme na čtvrtiny, položíme na ní brambor a dnem sklenice jí rozmáčkneme asi na půl palce. Postupně tak rozmáčkneme všechny brambory. Pokud se nám některý trochu rozpadl, tak ho na plechu stiskem zformujeme, aby se spojil.

  3. Na plech dáme pečící papír, který postříkáme olejem.
    Brambory položíme vrchní rozmáčknutou slupkou na pečící papír, povrch pokapeme olejem, posypeme mořskou solí a plech vložíme do předehřáté trouby.
    Po dvaceti minutách opatrně brambory obrátíme (nejlépe obracečkou), pokapeme olejem, posypeme tymiánem a dopečeme je.
    Doba pečení závisí na tom, jak vaše trouba peče, ale dalších 20 minut by mělo stačit.
    Brambory by měly mít okraje zlatohnědé.

  4. Bramborové křupánky podáváme horké s tvarohovým dipem nebo jen tak se salátem.

Poznámka od kuchařky

Popis receptu je sice dlouhý, ale je jednoduchý.

Odkaz na budapešťskou pomazánku, která je k bramborovým křupánkům moc dobrá:

https://www.toprecepty.cz/recept/51632-budapestska…

Křupánky jsou chutné také s tvarohem, ochuceným uzeným lososem. Plátky uzeného lososa nakrájíte kostičky, tvaroh osolíte, přidáte kopr, kostičky lososa a promícháte. Můžete zkusit lososovou drť ve skleničce, pak už tvaroh ale nesolíme, protože drť je dost slaná.