
Suroviny
- 800 g vepřové kýty
- 100 g slaniny
- 1 pikantní klobása
- 1 kapie
- 5 kapustových listů
- 3 šalotky
- 2 mrkve
- ½ menšího celeru
- 1 větší brambor
- 2 jarní cibulky
- 2-3 stroužky česneku
- pár kuliček červeného pepře
- 50 ml vývaru nebo vody
- Dále:
- 2-3 lžíce sladké chilli omáčky
- 100 ml šlehačky
Postup přípravy receptu
-
Slaninu nakrájíme na kostičky, kapii na širší proužky, česnek na plátky a šalotku na kolečka.
Mrkev, celer a bramboru očistíme a nakrájíme na hranolky a jarní cibulku na špalíčky. -
Maso omyjeme, osušíme, obě strany osolíme, opepříme a uděláme uprostřed zářez, kam zastrčíme kapustové listy s kapií a klobásou.
Oba konce masa přehneme, co nejvíc to jde k sobě a pevně omotáme provázkem. -
Dno hrnce poklademe kolečky šalotky, slaninou a vložíme maso.
Ostatní zeleninu dáme všude okolo masa, podlijeme vývarem nebo vodou a posypeme pár kuličkami pepře.
Pomalý hrnec nastavíme na 9 hodin Low. -
Hotové maso přendáme na pekáček s trochou štávy a dáme do vyhřáté trouby dopéct na barvu (ale není to nutné).
-
Šťávu i se zeleninou přendáme do kastrolku, rozmixujeme, přidáme chilli omáčku, šlehačku a krátce provaříme. Je-li moc hustá, přidáme ještě trochu šlehačky.
Ochutnáme a podle potřeby dochutíme. -
Jako příloha může být rýže, brambory nebo i bramborový salát.