Suroviny
- 800 g vepřové krkovice
- 1-2 žluté cukety
- 1 velká cibule
- 1 sklenice sterilovaných žampiónů celých (250 ml)
- 1 červená kapie
- 3 lžíce sladké chilli omáčky
- 1 lžíce kvalitního kečupu
- 3 stroužky česneku
- olivový olej
- sůl, pepř
- bylinky: libeček, rozmarýn, tymián, petrželka
- Příloha:
- brambory
- máslo
- smetana
- sůl
- petrželka
Postup přípravy receptu
-
Maso očistíme, nakrájíme na plátky, z obou stran osolíme a opepříme.
Cibuli nakrájíme na půl kolečka, česnek a kapii na plátky, cuketu oloupeme, také nakrájíme na půl kolečka, dáme do misky a osolíme. -
Na dno pečící misky dáme trochu oleje, poklademe cibulí, masem, polovinou cukety, česnekem a přidáme bylinky. Podlijeme trochou vody a přikryté dáme péct na 200 C° 15 minut, pak stáhneme na 100 C° a pečeme téměř do změknutí. (cca 1.5 hodiny)
-
Během pečení kontrolujeme, maso otáčíme a přelíváme výpekem.
-
Máme-li maso už téměř měkké, odstraníme všechny bylinky, přidáme druhou polovinu cukety, žampióny, kapii, sladkou chilli omáčku, kečup, ochutnáme a je-li potřeba, dochutíme solí, pepřem a pečeme dál až do úplného změknutí (radši déle).
-
Mezitím uvaříme brambory v osolené vodě doměkka, slijeme, dáme máslo, smetanu a rozmixujeme na hladkou kaši.
-
Z upečeného masa vyndáme cuketu, tu, co jsme přidali později a dvěma vidličkami maso roztrháme a vše smícháme dohromady.
-
Servírujeme na bramborové kaši, dozdobené nasekanou petrželkou a kousky cukety.