
Suroviny
3 porce
- 500 g rajčat
- 15 g česneku (3 stroužky)
- 50 g cibule
- 40 ml oleje olivového (4 pl)
- 1 kostka bujónu zeleninového
- sůl
- pepř
- cukr
- čerstvá bazalka
- citronová šťáva
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejte na 220°C.
-
Rajčata omyjeme, nakrájíme na čtvrtky a vložíme do mísy.
-
Stroužky česneku a cibuli oloupeme, nakrájíme a přidáme k rajčatům.
-
Vše přemístíme na plech s pečícím papírem.
-
Zakápneme (nebo spíš zalijeme) olivovým olejem.
-
Osolíme a opepříme.
-
Vložíme do trouby a pečeme asi 30 – 35 minut (po cca 25 radši zkontrolujeme, zda se něco nepřipaluje).
-
Opečenou zeleninu přendáme do hrnce, přilijeme 500 ml vody a 1 kostku zeleninového vývaru
-
Přivedeme k varu a při mírné teplotě vaříme asi 10 minut
-
Poté přidáme bazalku a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka.
-
Podle sladkosti a druhu rajčat přidáme cukr a citronovou šťávu (můžete začít jednou lžící), dochutíme solí, pepřem, příp. dalším cukrem.
-
Polévku ozdobíme lístkem bazalky a podáváme s česnekovým chlebem
Poznámka od kuchařky
Bazalka je svěže aromaticky vonící bylinka původem z Indie, do střední Evropy se dostala ve 12. století. Je nepostradatelnou součástí italské kuchyně. Čerstvá bazalka se přidává až nakonec, aby neztratila svou specifickou chuť.