Pečená rajčata ve vlastní šťávě

67
- reklama -

Suroviny

rajčata pěkně zralá
tymián
hnědý cukr (třtinový)
česnek
balzamikový ocet
olivový olej
-množství není uvedeno schválně, protože přijde od každého na jednotlivé rozpůlené rajče

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 150°C.


    Zobrazit celý recept

  2. Plech vymažeme olivovým olejem a poklademe rozpůlenými rajčaty řezem nahoru.

  3. Na každou polovinu rajčete přijde – snažíme se přímo na rozkrojené rajče: špetka tymiánu, plátečky česneku, posypat hnědým cukrem (udělá prima karamelovou příchuť!), pokapat balzamikovým octem a olivovým olejem.

  4. Pečeme zvolna nejdříve 150°C, po 1/2 na 120°C cca 2 – 3 hodiny podle velikosti rajčat.

  5. Po této době se rajčata pěkně scvrknou, ale uvnitř zůstane šťávička. Možná se zdá doba pečení dlouhá, ale celou dobu si nemusíme rajčat všímat. (Čas pečení je orientační, řídíte se velikostí rajčat a vůní linoucí se z trouby, nesmí se připalovat-pečeme zvolna!). (Dělala jsem 2x – velká rajčata 3,5 hod. + malá cherry rajčátka 2,5 hod.) Kdo chce mít rajčata úplně usušená, musel by je péct cca 6 hod.

  6. Varianty uskladnění:
    sklenice vypláchneme vařící vodou a necháme vysušit v troubě zapnuté na 140°C po dobu 10 min.
    Ještě horká rajčata natlačíme do sklenic, dobře zavíčkujeme, horká obrátíme dnem vzhůru a vychladlá uskladníme v chladu a temnu.

  7. Sklenice naplníme, zavíčkujeme a sterilujeme 10 min. na 80°C. Dále postup stejný.

Poznámka od kuchařky

Jednoduchá příprava a výsledek? Takto upečená a vysušená rajčata se chuťově nedají srovnat s kupovanými.

Třtinový cukr + balzamiko + česnek + bylinky z nich udělají lahůdku:-)