Pečená pomazánka z dýně a červené řepy

120
- reklama -

Suroviny

dýně
cibule
česnek
zázvor
pálivá paprika
mrkev
kari
pepř
muškátový oříšek
sůl
olej
červená řepa
slunečnicová semínka

Postup přípravy receptu

  1. Kousky oloupané dýně, očištěné mrkve, kolečka cibule, česneku, oloupaný, na kousky nakrájený zázvor a kousky papriky dáme do trouby zapéct. Množství jednotlivých ingrediencí záleží na chuti, možnostech a třeba i velikosti trouby.


    Zobrazit celý recept

  2. Okořeníme kari kořením, pepřem, muškátovým oříškem, posolíme a dáme zapéct. Pečeme do měkka. Tím získáme základ (využili jsme ho nejenom pro tuto pomazánku – viz poznámka).

  3. Zvlášť jsme upekli loupanou červenou řepu (dala by se péct i spolu s dýní, ale my jsme nechtěli obarvit celou dávku, protože nesloužila jenom pro pomazánku. Řepa má sama o sobě plno chuti, stačí ji osolit a opepřit.

  4. Smícháme dýňový základ, do měkka upečenou červenou řepu (1:1, ale může být i jiný poměr) a slunečnicová semínka. Rozmixujeme do podoby pasty/pomazánky. Chutná teplá i studená.

Poznámka od kuchařky

Zpracovávali jsme asi 30 kg dýni, tedy jsme v troubě upekli základ a pak využili na více způsobů. Hlavní byla dýňová polévka a lečo (recept tady: https://www.toprecepty.cz/recept/54831-dynove-leco…), zbylo i na chilli pastu. Pomazánka byla jen jeden z výstupů, oproti ostatním žluto-oranžovým výrazně karmínová.

Aby těch barev nebylo málo, dá se při podávání pomazánka zasypat semínky a zelenou směsí (zelené potraviny např. https://www.blendea.cz/)