Suroviny
- dýně
- cibule
- česnek
- zázvor
- pálivá paprika
- mrkev
- kari
- pepř
- muškátový oříšek
- sůl
- olej
- červená řepa
- slunečnicová semínka
Postup přípravy receptu
-
Kousky oloupané dýně, očištěné mrkve, kolečka cibule, česneku, oloupaný, na kousky nakrájený zázvor a kousky papriky dáme do trouby zapéct. Množství jednotlivých ingrediencí záleží na chuti, možnostech a třeba i velikosti trouby.
-
Okořeníme kari kořením, pepřem, muškátovým oříškem, posolíme a dáme zapéct. Pečeme do měkka. Tím získáme základ (využili jsme ho nejenom pro tuto pomazánku – viz poznámka).
-
Zvlášť jsme upekli loupanou červenou řepu (dala by se péct i spolu s dýní, ale my jsme nechtěli obarvit celou dávku, protože nesloužila jenom pro pomazánku. Řepa má sama o sobě plno chuti, stačí ji osolit a opepřit.
-
Smícháme dýňový základ, do měkka upečenou červenou řepu (1:1, ale může být i jiný poměr) a slunečnicová semínka. Rozmixujeme do podoby pasty/pomazánky. Chutná teplá i studená.
Poznámka od kuchařky
Zpracovávali jsme asi 30 kg dýni, tedy jsme v troubě upekli základ a pak využili na více způsobů. Hlavní byla dýňová polévka a lečo (recept tady: https://www.toprecepty.cz/recept/54831-dynove-leco…), zbylo i na chilli pastu. Pomazánka byla jen jeden z výstupů, oproti ostatním žluto-oranžovým výrazně karmínová.
Aby těch barev nebylo málo, dá se při podávání pomazánka zasypat semínky a zelenou směsí (zelené potraviny např. https://www.blendea.cz/)