Pečená okra s rajčatovou omáčkou

109
- reklama -

Suroviny

500 g čerstvé Okry (vybírejte pouze pevně tobolky dlouhé max. 7 cm)
8 zralých rajčat
1 cibule
5 stroužků česneku
1 rovná lžička mletého nového koření
1 rovná lžička římského kmínu
1 lžíce javorového sirupu
1 lžíce rajského protlaku
250-300 ml zeleninového vývaru
hrst čerstvého koriandru
olivový olej
sůl
drcený pepř

Postup přípravy receptu

  1. Okru omyjeme, osusime a decentne serizneme stopky a konecky. V mise promichame s 2 lzicemi olivoveho oleje, soli a peprem. Rozlozime na plech vylozeny pecicim papirem a pri 210 stupnich (horni a dolni ohrev) asi 20 minut peceme (do mekka). Obcas promichame.

  2. Rajcata narizneme, sparime vrouci vodou a nechame odstat. Pote oloupeme a nakrajime na male kosticky.

  3. Cibuli nakrajime na drobno a na trosce olivoveho oleje nechame zesklovatet. Pridame nove koreni, rimsky kmin a nechame provonet. Pote pridame cesnek, promichame a nakonec prisypeme pokrajena rajcata a rajsky protlak. Podlijeme vyvarem a odkryte dusime do mekka a zhoustnuti.

  4. Do hotove omacky vmichame vetsi hrst posekaneho koriandru, dochutime javorovym sirupem, pripadne soli, peprem a vmichame pecenou okru. Podavame nejlepe s ryzi nebo kuskusem.

Poznámka od kuchařky

Cerstvou okru je mozne i nalozit (viz. posledni foto) – nalev delam stejny jako na okurky, zavaruji pouze 5 – 10 minut, dle velikosti tobolek. Chutna vyborne.

odkazy na okru:

http://www.ovoce-zelenina-krejci.cz/2011/02/okra-j…

http://clanky.vareni.cz/ibisek-jedly-neboli-okra/