
Suroviny
- 500 g čerstvé Okry (vybírejte pouze pevně tobolky dlouhé max. 7 cm)
- 8 zralých rajčat
- 1 cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 rovná lžička mletého nového koření
- 1 rovná lžička římského kmínu
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce rajského protlaku
- 250-300 ml zeleninového vývaru
- hrst čerstvého koriandru
- olivový olej
- sůl
- drcený pepř
Postup přípravy receptu
-
Okru omyjeme, osusime a decentne serizneme stopky a konecky. V mise promichame s 2 lzicemi olivoveho oleje, soli a peprem. Rozlozime na plech vylozeny pecicim papirem a pri 210 stupnich (horni a dolni ohrev) asi 20 minut peceme (do mekka). Obcas promichame.
-
Rajcata narizneme, sparime vrouci vodou a nechame odstat. Pote oloupeme a nakrajime na male kosticky.
-
Cibuli nakrajime na drobno a na trosce olivoveho oleje nechame zesklovatet. Pridame nove koreni, rimsky kmin a nechame provonet. Pote pridame cesnek, promichame a nakonec prisypeme pokrajena rajcata a rajsky protlak. Podlijeme vyvarem a odkryte dusime do mekka a zhoustnuti.
-
Do hotove omacky vmichame vetsi hrst posekaneho koriandru, dochutime javorovym sirupem, pripadne soli, peprem a vmichame pecenou okru. Podavame nejlepe s ryzi nebo kuskusem.
Poznámka od kuchařky
Cerstvou okru je mozne i nalozit (viz. posledni foto) – nalev delam stejny jako na okurky, zavaruji pouze 5 – 10 minut, dle velikosti tobolek. Chutna vyborne.
odkazy na okru: