Pečená kýta z „čuníka“ špikovaná špekem

61
- reklama -

Suroviny
4-6 porcí

1 kg vepřové kýty – ( nejlépe oříšek )
3 cibule
koření vepřová pečeně
10 stroužků česneku vcelku
uzený špek
olej
sůl
kmín

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou kýtu, nejlépe oříšek, převážeme nití, aby si udržel tvar.

  2. Poté maso prošpikujeme hranolky uzeného špeku a to nejméně 8 kusy.

  3. V trošce oleje rozmícháme koření na vepřovou pečeni společně s kmínem a maso tím bohatě potřeme, ba dokonce vetřeme, do něj.

  4. Dáme uležet do lednice minimálně do druhého dne.

  5. Po uležení si nachystáme římský hrnec a vložíme naloženou vepřovou kýtu, kterou podlijeme vodou.

  6. Dáme péct do trouby na velmi mírnou teplotu.

  7. Po 60 minutách mírného pečení provedeme kontrolu a doplníme vodu a přidáme na hrubo nakrájenou cibuli a česnek.

  8. Dále pečeme ještě cca 60 minut a poté odebereme pokličku římského hrnce a dopečeme ještě 30 minut do křupava.

  9. Podáváme se zelím mix bílé/červené a mix knedlíkem houskový/bramborový.

Poznámka od kuchařky

Fakt to stojí za to, to maso se úplně rozpouští na jazyku, aspoň tak to hodnotila dámská polovina naší domácnosti.