Pečená krkovička, hlávkové zelí s červeným vínem a bramborovým knedlíkem

107
- reklama -

Suroviny

1 kg vepřové krkovice
sůl
kmín
česnek
cibule
sádlo
trošku hladké mouky na šťávu z masa
Zelí:
1 menší hlávka červeného zelí
1 cibule
1 lžíce sádla
sůl a pepř
kmín
2 hřebíčky
2 dl červeného vína
půlka jablka
cukr podle chuti
ocet
Bramborové knedlíky:
600 g brambor uvařených den předem ve slupce
1 lžička soli
200 g hrubé mouky
1 vajíčko

Postup přípravy receptu

  1. Maso osolíme, pokmínujeme, dáme do pekáče, přidáme česnek, větší kusy cibule a sádlo. Přikryjeme a pečeme v troubě, před dokončením pečení odkryjeme.
    Měkké maso vyjmeme, pekáč umístíme na sporák a šťávu z masa vysmahneme. Pak trošku zaprášíme hladkou moukou a podlijeme vodou. Dobře rozmícháme a provaříme.


    Zobrazit celý recept

  2. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme nakrouhané zelí, osolíme, opepříme, okmínujeme, přidáme hřebíček, cukr dle chuti, nastrouhané jablko a podlijeme vínem. Necháme odkryté, aby vyšel alkohol a pak přikryjeme pokličkou. Dusíme a pokud je třeba, podlijeme ještě trochou vody, trošku zaprášíme moukou, dobře promícháme a dochutíme octem.

  3. Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme sůl, vajíčko, mouku a vypracujeme těsto, které rozdělíme na 4 díly a uválíme z nich válečky. Vaříme je v páře 20 minut. Pokud je vaříme v parním hrnci, tak každý knedlík potřeme jemně olejem, aby se nepřilepily. Pokud je chceme vařit ve vodě, vložíme do vroucí vody a vaříme 20 minut.