
Suroviny
- vepřová krkovice s kostí vcelku
- cibule
- česnek
- kmín
- pepř
- sůl
- sádlo
- krapet oleje
Postup přípravy receptu
-
Krkovičku osolíme, opepříme a potřeme olejem. Do pekáče dáme sádlo, cibuli nakrájenou na céčka, česnek na plátky, vložíme krkovičku, okmínujeme, posypeme cibuli, česnekem, podlijeme cca 1 dcl vody, přikryjeme víkem a vložíme do trouby, rozpálené na 250°C.
-
Po půlhodině přiměřeně podlijeme horkou vodou a krkovičku polijeme výpekem. Dáme zpět do trouby, teplotu snížíme na 200°C a za občasného podlévání a polévání výpekem pečeme další 1 až 1,5 hodiny (podle velikosti a kvality masa).
Poznámka od kuchařky
Překvapilo mě, že takový klasický recept české kuchyně na topreceptech ještě není.
A co se týká příloh, v sobotu jednoznačně zvítězil kočičák, dnes byla krkovička s bramborem a hlávkovým zelím. Jako další kombinace se nabízí knedlík a kyselé zelí, zkrátka každému podle jeho gusta.