
Suroviny
4-6 porcí
- 1 kg koňské kýty
- sáček šalotky
- 1 balení koření na hovězí maso Vitana
- 250 g mini žampionů
- petržel kudrnka
- olej
- Solamyl
- sůl
- pepř
- nové koření
- bobkový list
Postup přípravy receptu
-
Koňské maso převázané režnou nití potřeme směsí oleje smíchaným s kořením Vitana – hovězí pečeně a dáme uležet do misky nejlépe do druhého dne.
-
Druhý den necháme naložený kus masa zprudka opéct na pánvi, aby se maso zatáhlo.
-
Do pekáče (římského hrnce) vložíme zatažené maso. Lehce podlijeme vodou a přidáme všechnu oloupanou cibuli šalotku vcelku, společně s bobkovým listem, novým kořením.
-
Pečeme ve vlastní a cibulové šťávě.
-
Maso pečeme při mírné teplotě cca 2,5 hodiny, aby bylo krásně měkké. Po upečení maso vyjmeme, odstraníme nit, kterou bylo maso ovázáno, ohledně udržení si požadovaného tvaru a nakrájíme na plátky.
-
Vzniklý výpek přeměníme v omáčku tak, že na másle si lehce orestujeme mini žampiony, které přidáme do výpeku.
-
Lehce provaříme, doředíme vodou s trochou rozmíchaného škrobu Solamyl, do požadované hustoty a přidáme na velmi jemno nasekanou petržel kudrnku. Lehce 5 minut provaříme a máme hotovo. Příloha jasmínová rýže, ale i brambory.
Poznámka od kuchařky
… a zase ta konina, ale co když je to mňamózní.