
Suroviny
6 porcí
- celá kachna
- 4 stonky rebarbory
- 2 jablka
- 5 lžic medu
- sůl
- kmín
- 1 cibule
- 5 větviček rozmarýnu
- čerstvá šalvěj
- zeleninový/kuřecí vývar
- 0,5 l červeného vína
- Bramborovo – křenové pyré:
- 1 kg brambor
- 4 – 5 cm křenu
- 1 kelímek smetany
- máslo
Postup přípravy receptu
-
Dvě hodiny před tím, než začneme kachnu péct, ji vyndáme z lednice, aby měla pokojovou teplotu.
Nadrobno pokrájíme jablka a cibuli, stejně tak i očištěnou rebarboru.
Přidáme pokrájenou šalvěj, rozmarýn, med, přilijeme víno a vše promícháme. -
Čistou a osušenou kachnu prosolíme, okmínujeme – i zevnitř.
Směsí kachnu naplníme a vložíme do pekáče.
Zbytek směsi dáme na dno pekáče, stejně tak i zbytek bylinek.
Podlijeme trochou vody a vložíme do trouby a pečeme přikryté při 180°C 1,5 hodiny. -
Poté odkryjeme a pečeme dalších 1,5 hodiny.
Upečenou kachnu vyndáme, naporcujeme (směs z vnitřku kachny já už nepoužívám, ale krásně poslouží k výrazné chuti kachny, ale i šťávy). -
Bramborovo-křenové pyré:
Oloupeme a uvaříme brambory ve slané vodě standardním způsobem.
Vedle toho nastrouháme na jemném struhadle křen, který pak na zpěněném másle smažíme cca 2 minuty.
Brambory rozšťoucháme, vlijeme potřebné množství smetany, přidáme máslo, přimícháme osmažený křen a osolíme dle chuti. -
Kachnu servírujeme s bramborovo-křenovým pyré.