Pečená kachna s netradiční rebarborou a bramborovo-křenovým pyré

74
- reklama -

Suroviny
6 porcí

celá kachna
4 stonky rebarbory
2 jablka
5 lžic medu
sůl
kmín
1 cibule
5 větviček rozmarýnu
čerstvá šalvěj
zeleninový/kuřecí vývar
0,5 l červeného vína
Bramborovo – křenové pyré:
1 kg brambor
4 – 5 cm křenu
1 kelímek smetany
máslo

Postup přípravy receptu

  1. Dvě hodiny před tím, než začneme kachnu péct, ji vyndáme z lednice, aby měla pokojovou teplotu.
    Nadrobno pokrájíme jablka a cibuli, stejně tak i očištěnou rebarboru.
    Přidáme pokrájenou šalvěj, rozmarýn, med, přilijeme víno a vše promícháme.

  2. Čistou a osušenou kachnu prosolíme, okmínujeme – i zevnitř.
    Směsí kachnu naplníme a vložíme do pekáče.
    Zbytek směsi dáme na dno pekáče, stejně tak i zbytek bylinek.
    Podlijeme trochou vody a vložíme do trouby a pečeme přikryté při 180°C 1,5 hodiny.

  3. Poté odkryjeme a pečeme dalších 1,5 hodiny.
    Upečenou kachnu vyndáme, naporcujeme (směs z vnitřku kachny já už nepoužívám, ale krásně poslouží k výrazné chuti kachny, ale i šťávy).

  4. Bramborovo-křenové pyré:
    Oloupeme a uvaříme brambory ve slané vodě standardním způsobem.
    Vedle toho nastrouháme na jemném struhadle křen, který pak na zpěněném másle smažíme cca 2 minuty.
    Brambory rozšťoucháme, vlijeme potřebné množství smetany, přidáme máslo, přimícháme osmažený křen a osolíme dle chuti.

  5. Kachnu servírujeme s bramborovo-křenovým pyré.