Pečená hovězí plec na sladko-kysané smetaně

105
- reklama -

Suroviny
8-10 porcí

1,5 kg hovězí plece
4 větší petržele
8 větších mrkví
1 střední celer
1 větší cibule
1 litr smetany na vaření
1 zakysaná smetana
30 dkg uzeného špeku
máslo
sůl
plnotučná hořčice
bobkový list
nové koření

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí plec – špalek svážeme špagátem do tvaru válečku, potřeme plnotučnou hořčicí a polejeme rozpuštěným máslem.Takto naložené maso dáme do lednice uležet na 1-2 dny. Nesolíme!

  2. Maso před pečením zprudka orestujeme za pomocí másla které ulpělo na mase při naložení.

  3. Nakrájíme na kostky všechnu kořenovou zeleninu včetně cibule a orestujeme ve výpeku z masa a lehce posypeme krystalovým cukrem, který nám lehce zkaramelizuje.

  4. Následně přendáme orestovanou zeleninu do pekáče a do vytvořeného důlku v zelenině vložíme špalek masa. Podlejeme cca 3 dcl vody, přikryjeme a pečeme na poloviční výkon trouby cca 2 hodiny. Mezítím můžeme maso otočit.

  5. Po upečení maso vyjmeme a zeleninu přendáme do kastrolu, kam vlijeme 1 litr smetany na vaření a rozmixujeme do skorohladka. Lehce dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a před koncem přidáme zakysanou smetanu.

  6. Maso nakrájíme na plátky a brusinkovým kompotem ozdobíme.

    Příloha „nadéchané moravské“ knedlík.

Poznámka od kuchařky

Během vaření není použit ani gram mouky, jelikož samotná zelenina se smetanou provede zahuštění. Někdy je nutno doředit i mlékem nebo vodou – dle chuti.