
Suroviny
8-10 porcí
- 1,5 kg hovězí plece
- 4 větší petržele
- 8 větších mrkví
- 1 střední celer
- 1 větší cibule
- 1 litr smetany na vaření
- 1 zakysaná smetana
- 30 dkg uzeného špeku
- máslo
- sůl
- plnotučná hořčice
- bobkový list
- nové koření
Postup přípravy receptu
-
Hovězí plec – špalek svážeme špagátem do tvaru válečku, potřeme plnotučnou hořčicí a polejeme rozpuštěným máslem.Takto naložené maso dáme do lednice uležet na 1-2 dny. Nesolíme!
-
Maso před pečením zprudka orestujeme za pomocí másla které ulpělo na mase při naložení.
-
Nakrájíme na kostky všechnu kořenovou zeleninu včetně cibule a orestujeme ve výpeku z masa a lehce posypeme krystalovým cukrem, který nám lehce zkaramelizuje.
-
Následně přendáme orestovanou zeleninu do pekáče a do vytvořeného důlku v zelenině vložíme špalek masa. Podlejeme cca 3 dcl vody, přikryjeme a pečeme na poloviční výkon trouby cca 2 hodiny. Mezítím můžeme maso otočit.
-
Po upečení maso vyjmeme a zeleninu přendáme do kastrolu, kam vlijeme 1 litr smetany na vaření a rozmixujeme do skorohladka. Lehce dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a před koncem přidáme zakysanou smetanu.
-
Maso nakrájíme na plátky a brusinkovým kompotem ozdobíme.
Příloha „nadéchané moravské“ knedlík.
Poznámka od kuchařky
Během vaření není použit ani gram mouky, jelikož samotná zelenina se smetanou provede zahuštění. Někdy je nutno doředit i mlékem nebo vodou – dle chuti.









