
Suroviny
Individuální
- 500 g červené řepy
- 300 g vepřových jater
- 2 lžíce másla
- 3 lžičky jablečného octa
- hladkou mouku
- 5 šalotek
- 4 lžíci cukru
- 1 dcl bílého vína
- 1 dcl jablečného moštu
- 1 dcl minerální vody
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Červenou řepu vyložíme na pečící papír a pečeme v troubě při 200°C 1,5 hodiny.
-
Poté ji oloupeme, nakrájíme na plátky, dáme do kastrůlku na máslo, osolíme, opepříme a zalijeme minerálkou a jablečným octem a necháme projít varem.
-
Necháme zkaramelizovat cukr, zalijeme vínem a moštem a necháme provařit. Pak přidáme šalotky a necháme 20 minut povařit.
-
Játra nakrájíme na plátky, obalíme v hladké mouce a na oleji opečeme z obou stran, z každé strany cca 2-3 minuty. Osolíme a opepříme. Vše naložíme na talíř a pokapeme rozvarem z karamelu a šalotky.
Poznámka od kuchařky
Místo šalotky jsem dala obyčejnou cibuli. Bohužel, u nás není.
Zdroj – Jiří Babica nedělní pořad.
Ikdyž to tak nevypadá, je to skvělá kombinace. Pečená řepa se loupe dobře, pokud je ještě dost teplá. Minerálka se přidává, aby byla zvýrazněná barva řepy.