Suroviny
1 porce
- 1 opravdu velká kvalitní brambora
- 100 až 125 g jemného tvarohu (jihočeský polotučný)
- 70 až 80 g kysané smetany nebo dobrého jogurtu
- sůl
- bylinky (pažitka, petrželka, kopr, česnek)
- pepř
- Na salát:
- trhaný listový salát (různé druhy)
- vinný ocet (doporučuji s přidáním hroznové šťávy condimento balsamico bianco)
- hořčice (medová + trošinku dijonské, koprová s medem)
- panenský olivový olej
- sůl
- cukr
- pár lžic vody
- Varianty:
- 1. vegetariánská
- 2. severoněmecká z Hamburku
- 50 g uzeného lososa
- 3. jihoněmecká z Kostnice
- 100 g krůtího masa (stehno, prsa)
- olivový olej
- pepř
- pepřové koření
Postup přípravy receptu
-
Bramboru dobře omyjeme kartáčkem, jednu stranu nařízneme do kříže, případně bramboru ještě propícháme vidličkou. Zabalíme do alobalu a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů zhruba hodinu. Po upečení bramboru rozbalíme, lehce do ní udeříme pěstí, aby se rozevřela na poloviny (pozor na horkou páru!), naplníme tvarohovým krémem a naaranžujeme na talíř (lze i s alobalem). Doplníme ochucenými listy salátu a v mističce nabídneme zbylý tvaroh.
Vegetariánská varianta je hotová. -
Nebo jídlo doplníme několika plátky uzeného lososa (studeného). V tomto případě bych doporučovala ochutit tvaroh koprem.
-
Třetí varianta – krůtí maso nakrájíme na malé kousky, smícháme je s troškou oleje a ochutíme pepřovým kořením. Dáme odpočinout do chladu. Když se nám dopéká brambora, opečeme kousky masa na pánvi a naaranžujeme na talíř s bramborou, bylinkovým tvarohem a salátem. Pokud nemáme větší talíř, dáme salát zvlášť do misky.
-
Na bylinkový tvarohový krém smícháme tvaroh se smetanou nebo jogurtem, osolíme, opepříme a přidáme pepř, bylinky, u vegetariánské a masové varianty to může být i česnek, u lososové raději kopr.
Salát omyjeme a natrháme. Suroviny na zálivku vložíme do malé skleničky s uzávěrem a protřepeme. Chuť ladíme tak dlouho, až přijdeme na tu pravou. Pak necháme chvíli odležet v ledničce. Vinaigrettku smícháme se salátovými listy až těsně před podáním.
Poznámka od kuchařky
Brambory s tvarohem jsou typické české jídlo, ale v Německu jsem okoukala tyhle varianty se salátem a dalšími přílohami, které nám moc chutnají. Brambory z trouby (Ofenkartoffel) či z fólie (Follienkartoffel) s bylinkovým tvarohem (Kräuterquark nebo Sauercreme) nefigurují na německých jídelních lístcích jako příloha, ale jako hlavní jídlo, které se doplňuje vždy salátem a případně také dalšími dobrotami (maso, ryba). Prima je, že lze připravit i naprosto dietní varianty, například bez tuku, diabetickou, nízkokalorickou apod. Zálivku na salát dělají v Německu vždy výrazně sladko-kyselou.