Patková polévka

50
- reklama -

Suroviny
2 litry

patka staršího chleba
100 g anglické slaniny
1 cibule
3 stroužky česneku
1/2 menšího celeru
1 menší kedlubna
1 lahůdková cibulka
1 vejce uvařené natvrdo
0,5 kg vepřových kostí – vývar
1 lžička Vegety (nemusí být)
drcený kmín
majoránka
pažitka
olej
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Patku chleba si nakrájíme na menší kostičky, cibuli nadrobno, česnek na plátky a celer s kedlubnou nastrouháme.

  2. Do hrnce na oleji dáme opéct anglickou slaninu nařezanou na proužky, přidáme cibuli, osmažíme jí do růžova a dáme chleba, který také trochu osmažíme, zalijeme menším množstvím vody, dáme kmín a necháme vařit, dokud se chleba nerozvaří.

  3. Pak dolijeme do 2 litrů vývar z kostí a přidáme zeleninu, česnek, lahůdkovou cibulku nakrájenou na kolečka i se zelenou částí, stále vaříme a nakonec ochutíme solí, Vegetou a nasekaným vajíčkem.

  4. Vypnutou polévku už jen posypeme pažitkou.

Poznámka od kuchařky

Moje improvizace, polévka je chutná a až zbyde patka chleba určitě jí budu vždy opakovat. Nic se nemá vyhodit, ani patička chleba-já je buď posílám koňům, ale od této polévky ho budou mít zajisté méně.