Suroviny
- 500 g mrkve
- 1 velká cibule
- 5 středních brambor
- 2 střední sladké brambory
- 400 g krájených rajčat (mohou být i z konzervy)
- 400 g zelené čočky (může být i z konzervy)
- 25 g másla
- 85 g tvrdého sýra
- 150 ml červeného suchého vína
- 150 ml vody
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce tymiánu (čerstvého nebo sušeného)
- 1 lžička cukru
- sůl
- 2 kostky zeleninového vývaru
Postup přípravy receptu
-
Mrkev oloupeme a pokrájíme na cca 0,5 – 1 cm velké kousky.
-
Cibuli rozpůlíme a nákrájíme na plátky. Sladké i bílé brambory oloupeme a pokrájíme na kousky, sýr nastrouháme.
-
V pánvi rozehřejeme lžíci oleje a osmažíme na něm cibuli.
-
Přidáme mrkev a ochutíme tymiánem. Promícháme, zalijeme vínem, vodou, přidáme krájená rajčata a kostky vývaru a necháme asi 10 minut dusit.
-
Pak přidáme zelenou čočku, promícháme, zakryjeme a necháme dalších 10 minut dusit.
-
Poté by mrkev měla být uvařená „na skus“ a čočka by měla být mírně rozvařená.
-
Mezitím si uvaříme sladké i bílé brambory.
-
Necháme je vařit asi 15 minut do změknutí, pak slijeme vodu, přidáme máslo a rozmačkáme (rozmixujeme). Vznikne nám kaše, kterou mírně osolíme a přidáme trochu tymiánu.
-
Mrkvovo-čočkovou směs přendáme do zapékací mísy a navršíme na ní bramborovou kaši.
-
Posypeme strouhaným sýrem a dáme péct na 20 minut do vyhřáté trouby na 190 stupňů. Povrch by po této době měl mít zlatou barvu.
-
Podáváme třeba s brokolicí, kterou jsme mírně spařili.
Poznámka od kuchařky
Připravený koláč (nepečený) můžeme uchovat zhruba měsíc i v mrazáku nebo 2 dny v lednici. Pokud dáme koláč zmrazit a chceme ho poté připravit, stačí ho dát do trouby a péct při stejné teplotě 40 minut.