
Suroviny
Dokud se nevymaže.
- 40 dkg drůbežích jater (i dva a více druhů, klidně dohromady)
- 4 velké cibule
- máslo nebo sádlo pod cibuli
- čerstvě mletý barevný pepř
- špetka tymiánu
- špetka majoránky
- 2 lžíce portského Tawny (pokud dáte brusinky nebo mandle)
- 1/2 lžičky mletého nového koření
- 2-3 lžíce brusinek ze sklenice nebo dvě hrsti pražených mandlových nudliček nebo 1,5 lžíce naloženého zeleného pepře
- sůl
- 1 lžička Aromatu (nebo jiného dochucovadla)
- 10 dkg másla
Postup přípravy receptu
-
Cibule nakrájíme na drobno a dáme na rozehřátý omastek restovat. Míchat.
Až cibule zesklovatí, přidáme očištěná játra a opečeme je z obou stran. Přidáme všechno koření. Podusíme. -
Vše přendáme do hlubší mísy a rozmixujeme se solí a dochucovadlem. Po zchladnutí zašleháme máslo. Pokud chceme přidat brusinky, mandle i zelený pepř, rozdělíme umixovanou směs na tři díly, jeden díl s třetinou brusinek a necelou lžící Porta, druhý díl s hrstí mandlí a necelou lžící Porta, třetí díl smíchat s 1/3 zeleného pepře s trochou nálevu.
Poznámka od kuchařky
Moje babčka dělala paštiku z husích jater s husím sádlem, ale já vyzkoušela všechna drůbeží játra a dobrá byla vždycky. Pravda, husí játra jsou husí játra, jsou samozřejmě nejlepší. Ale jsou drahá a lze je nahradit. A na čerstvý chléb je to pokaždé velká bašta.