
Suroviny
- 400 g mletého bůčku
- 300 g kuřecích jater
- menší žampiony
- plátky slaniny
- 1 vejce
- 50 g uzené slaniny
- 3 stroužky utřeného česneku
- malý panák koňaku
- sůl
- Domácí paštikové koření:
- 6 kuliček celého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 3 kuličky jalovce
- 2 hřebíčky
- 1 bobkový list
- špetka mletého tymiánu a zázvoru
Postup přípravy receptu
-
Všechno koření dáme do hmoždíře, roztlučeme a přesijeme přes jemné sítko. Játra očistíme a rozmixujeme ponorným mixérem.
-
Přidáme na drobno nakrájenou slaninu, maso, vejce, koření a sůl. Nakonec koňak a koření podle chuti. Vše pořádně promícháme a dáme na nejméně dvě hodiny uležet.
-
Připravíme hranatou formu na chlebíček. Vysteleme ji namočeným pečícím papírem. Plátky slaniny uložíme do formy tak, aby nahoře trochu přečnívaly.
-
Do připravené formy uložíme masovou směs a vtlačíme do ní očištěné žampiony tak, aby byly zakryté. Směs lžíci stlačíme a uhladíme. Přikryjeme přehnutou slaninou.
-
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 st. a vodní lázni – připravíme vyšší plech, položíme formu s paštikou a nalijeme vodu do poloviny výše formy.
-
Formu přikryjeme alobalem a pečeme pozvolna cca 70-80 minut. Hotovou paštiku necháme řádně vychladnout.
Poznámka od kuchařky
Paštikové koření je z knihy „Chalupář udí a vaří“