Suroviny
- 500 g mletého vepřového bůčku – (raději umlít sami kupované mleté obsahuje i kůže a chrupavky a pak je paštika moc tuhá)
- 250 g kuřecích jater
- 50 g uzeného špeku
- asi 150 g anglické slaniny na tenké plátky
- Dochucení:
- 12 kuliček jalovce
- čerstvě mletý pepř
- trochu čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- sůl
- tymián
- asi 4 lžíce dezertního červeného vína
- 50 g nasekaných mandlí
Postup přípravy receptu
-
Určitě použijeme bůček, z libovějšího masa by paštika byla suchá. Játra naškrábeme nebo umeleme podle zvyklostí. Špek nakrájíme na drobné kostičky. Jalovec nadrtíme. Vše kromě anglické slaniny pečlivě promícháme a necháme do druhého dne v chladnu uležet, aby se chutě propojily (ale není to nezbytně nutné).
-
Pak vyložíme formu plátky anglické slaniny, vložíme masovou směs, případně přikryjeme zbytkem slaniny. Do pekáčku vložíme naplněnou formu (měla jsem skleněnou zapékací mísu) s víkem nebo zakrytou alobalem, nalijeme vodu do pekáčku tak, aby sahala asi do 1/2 formy a dáme do trouby na 180°C.
-
Voda by měla během pečení jen jemně perlit. Pečeme 45 minut, pak odkryjeme a dopečeme. Podle potřeby přiléváme vařící vodu kolem formy, ale většinou to není třeba. Celková doba pečení je kolem 75 minut podle velikosti formy.
-
Paštika během pečení zmenší objem a kolem se vytvoří šťávička, která při chladnutí zrosolovatí. Pečeno je, když doprostřed zapíchneme špejli a vytéká čirá voňavá šťáva.
-
Necháme vychladnout, vyklopíme, nakrájíme a podáváme s brusinkami nebo rybízem ála brusinky a čerstvým pečivem.
Poznámka od kuchařky
Podle časopisu Apetit 12/2005