Pařížské tyčinky od maminky

426
- reklama -

Suroviny

Základní těsto:
25 dkg cukru moučka
vanilka
20 dkg mletých vlašských ořechů
špetka skořice
špetka citronové kůry
5 lžic mletých piškotů
1 celé vejce
1 žloutek
1 lžíce rybízové marmelády
Poleva:
20 dkg práškového cukru
vanilka
1 bílek
šťáva z 1/2 citronu

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suché suroviny na těsto spolu smícháme, přidáme ostatní a zpracujeme, nejlépe na podložce, rukou. Necháme uležet asi 2 hodiny, v chladu ve fólii. Zatím v horké vodní lázni ušleháme bílek s cukrem a citronovou šťávou do tuhého „sněhu“.

  2. Těsto rozpůlíme a z každé poloviny vytvoříme váleček o průměru asi 1,5 cm. Ten rozválíme na pruh vysoký 4 mm, široký 5 cm a potřeme stejně silnou vrstvou polevy. Necháme mírně! zaschnout.

  3. Pak krájíme nožem – rychlým tahem na proužky asi 1,5 cm široké, (nůž pokaždé otřu o vlhký ubrousek.) Klademe na plech s pečícím papírem, pečeme na 150°C/asi 15 min.

Poznámka od kuchařky

Výborné jsou hned, ale uložené v krabici v chladnu krásně navlhnou a jsou vždy první zkonzumované.