Pařížské noky

102
- reklama -

Suroviny
4 porce

Noky:
250 ml mléka
100 g másla
150 g hladké mouky
špetka soli
4 vejce
4 lžíce strouhaného Parmezánu nebo podobného sýra
Bešamelová omáčka:
50 g másla
50 g hladké mouky
1/2 l studeného mléka
špetka soli
trošku strouhaného muškátového oříšku
3 lžíce strouhaného sýra (může být Gouda, Parmezán, Gruyére apod.)
1 žloutek
100 ml smetany na vaření
podle chuti dobrá šunka (nakrájená na kostičky)
kousek másla do zapékacích formiček
trochu sýra navrch na zapečení

Postup přípravy receptu

  1. Noky se tvoří z odpalovaného těsta. Nejsou složité, jen je potřeba dodržet postup.


    Zobrazit celý recept

  2. Mléko a máslo přivedeme k varu, osolíme a vsypeme najednou všechnu mouku. Na mírnějším plameni důkladně promícháváme a propařujeme, až vznikne hladká koule z těsta, která se nelepí na hrnec a nechává na dně bílý povlak. Necháme vychladit. Pak do tohoto těsta postupně zašleháme jedno vejce po druhém (= další přidáme až tehdy, když je to dřívější dokonale zapracované). Vznikne ne moc hustá kaše, do které zamícháme nastrouhaný sýr.

  3. Těsto přendáme do cukrářského sáčku s hladkou zdobičkou a do hrnce s vroucí vodou tvoříme noky asi 2,5 cm dlouhé, na konci zdobičky nok vždycky odřízneme nožem máčeným ve vroucí vodě. Lépe je, když na takovou práci máte pomocníka. Pokud se vám nedaří, můžete zkusit tvořit noky pomocí dvou lžiček, noky nesmí být velké. Noky vaříme po částech od vyplutí na hladinu asi 1 minutu. Vybereme je děrovanou naběračkou.

  4. Na bešamelovou omáčku v kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a umícháme světlou jíšku. Jakmile začne bělat, zalijeme studeným mlékem se solí a dobře rozšleháme dohladka. Strouhneme trošku muškátového oříšku a provaříme do zhoustnutí. Do částečně zchladlého přidáme smetanu, žloutek a sýr, promícháme. Můžeme vmíchat šunku.

  5. Keramické zapékací jednoporcové misky nebo jednu společnou vymažeme změklým máslem, dno pokryjeme omáčkou, vložíme všechny noky, opět zalijeme omáčkou, povrch posypeme sýrem a zapečeme v troubě vyhřáté na 180-200°C dočervena. Podáváme horké s hlávkovým nebo jiným zeleninovým salátem.

Poznámka od kuchařky

Noky v bešamelu při zapékání nabudou, jsou jako polštářky. Jídlo má jemnou, delikátní chuť. Dieta to tedy není…

Recept mi poslala kamarádka 🙂