Pantzarosalata – dvě varianty na řecký salát z červené řepy

56
- reklama -

Suroviny

Ingredience:
1 větší řepu
1 – 2 stroužky česneku
hladkolistá petržel
1 polévková lžíce nasekaných ořechů ( vlašské, pistácie nebo pinie )
podle chuti vinný ocet
citronová šťáva z citronu
olivový olej
2 polévkové lžíce řeckého jogurtu
sůl
Na pomazánku:
1 větší řepu
1 máslový toastový chleb
1 – 2 stroužky česneku
1 polévkové lžíce nasekaných ořechů ( viz. výše )
hladkolistá petržel
vinný ocet nebo citronová šťáva
olivový olej
1 polévková lžíce řeckého jogurtu
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Postup přípravy salátu: neoloupanou řepu na salát ( i na pomazánku ) uvaříme doměkka.


    Zobrazit celý recept

  2. Necháme zchladnout a oloupeme.

  3. Nakrájíme na plátky a poté na kostičky. Přihodíme posekané ořechy, nakrájenou petrželku, rozmačkaný česnek, ochutíme solí, octem a olejem.

  4. Přimícháme jogurt a dobře promícháme.

  5. Necháme uležet v lednici.

  6. Postup přípravy pomazánky: uvařenou řepu nakrájíme do mixéru, natrháme k ní toast, přihodíme ořechy, česnek, petržel, přilijeme ocet a olej a vše rozmixujeme. Ne úplně na kaši, ale aby měla pomazánka trochu strukturu.

  7. Nakonec osolíme a vmícháme lžíci jogurtu.

Poznámka od kuchařky

Předem musím napsat, že obě varianty jsou naprosto skvělé. Zařazuji navždy do svého jídelníčku 🙂

V Řecku se objevují dvě varianty tohoto salátu, buď jako pomazánka k opečenému pečivu nebo jako rustikálnější salát.

Poznámka: Inspirovala jsem se z několika zahraničních blogů.

Ostatní fotografie a moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/