
Suroviny
- 1 l smetany ke šlehání
- 160 g cukru
- 9 bílků
- 1/2 vanilkového lusku
- špetka soli
Postup přípravy receptu
-
V kastrolu krátce povaříme smetanu, cukr, sůl a z podélně rozříznuté vanilky semínka i lusk.
-
Necháme vychladnout. Jen krátce našlehné bílky smícháme se smetanou.
-
Směs přecedíme a nalejeme do formiček (nejlépe silikonových) nebo do formy na chlebíček předem lehce potřené máslem.
-
Formy dáme na hluboký plech (nebo do pekáče) s vodou a pečeme při 150°C podle velikosti forem 45 až 90 minut (vytvoří se škraloup a dezert nebude tekutý). Podle potřeby lze v troubě zakrýt alobalem.
-
Necháme vychladnout v troubě a teprve pak dáme formy vychladit do lednice.
-
Před podáváním nožíkem podél okraje formičky uvolníme připečený škraloup a dezert vyklopíme (ze silikonu to jde pěkně, z kovových forem si pomůžeme krátkým ponořením formy do horké vody).
-
Poznámka:
Pokud z bílků ušleháme až sníh, tak se může stát, že ho nedokonale smísíme se šlehačkou a v dezert pak nebude úplně homogenní. -
Smetanu sice cedíme, ale vanilková semínka by měla zůstat v dezertu; sluší jim to tam a navíc je to známka toho, že aroma je opravdu přírodní.
-
Klasická Panna cotta je bílá s vanilkovou příchutí. Obvykle se podává s karamelovým přelivem.
-
Pokud cokoliv jiného přidáte do krému, použijete různé zálivky, ovocné omáčky nebo ovoce, mělo by to být upřesněné v názvu.
-
K ochucení smetany můžete použít kde co: koření, bylinky, čaje, kůru, vanilinový cukr, aromata.
-
U nás frčí zelený čaj s omáčkou zabajone, ale především rozmarýnová Panna cotta s ovocným (pomerančovým) dipem…, ale to už je jiná pohádka!
Poznámka od kuchařky
Zdroj (upraveno):
http://www.labuznik.cz/recept/panna-cotta-klasicka…
Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…
Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…
Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…
Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…